4232

Критично положение в Оренбург: Наводнението достигна своя връх!

Нивото на водата в Оренбург достигна своя връх

Това съобщиха от пресслужбата на губернатора и регионалното правителство в канала си в Telegram, предаде РИА Новости.

"Днес ситуацията остава тежка, сега в Оренбург е максималния пик на наводнението", се посочва в публикацията.

По-рано в събота (13 април) кметството на района на Оренбург съобщи, че нивото на водата в река Урал е 1185 сантиметра, надвишавайки опасната граница с 255 сантиметра.

В Курганска област водата започна да навлиза по улиците на няколко села в района на Притоболни и населението се евакуира. Извършва се превантивна евакуация на още 8 населени места, съобщиха от общинската администрация.

Според прогнозата на Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации на Русия, 62 населени места, 4300 къщи, 5550 парцела и 600 вили са изложени на риск да попаднат в зоната на наводнение в Курганска област. Общо 18 718 души могат да бъдат засегнати.

Към събота сутринта в района са наводнени 269 жилищни сгради и 409 стопански имоти, един маловоден мост и седем пътни участъка.

Регионите на Южен Урал бяха изправени пред рекордни наводнения тази година. Най-тежко е положението в Оренбургска област. На 5 април язовирната стена, която защитаваше Орск от водите на река Урал, се разкъса. Властите извършиха масова евакуация.

Първата сирена за наводнения прозвуча в Оренбург на 9 април. Тя уведоми местните жители за незабавна евакуация на 18 области и населени места. По това време нивото на водата в река Урал беше 897 см при критично ниво от 930 см. Същият ден прозвуча сирена в село Звериноголовское, Курганска област.

По-рано властите в Оренбург съобщиха, че водата в града ще достигне пика си на 12 април. След това водата ще остане на същото ниво в продължение на няколко дни, след което постепенно ще започне да се оттегля. Общо в региона са наводнени над 10 хиляди жилищни сгради, 40% от тях не могат да бъдат възстановени. Министерството на здравеопазването на Русия съобщи за 14 хоспитализирани заради наводненията. От 7 април регионът е във федерално извънредно положение, цитира "Фокус".

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?