Следвайте ни

"Кристис" продаде на търг портрет на 10-месечния княз Борис

viber icon

Портрет на 10-месечния княз Борис от най-известният портретисти в Европа в края на XVIII век Филип де Ласло бе продаден за 8400 лири от "Кристис". Той е рисуван в Зимния дворец в Евксиноград по поръчка на цар Фердинанд. Бил е за подарък от Фердинанд за майка му принцеса Клементина, пише 24 часа.

Фердинанд бил голям любител на цветята, като негова е била идеята престолонадследникът да бъде с венец в ръцете. Розите пък били символ на живота и красотата.

Портретът е маслен, като е подписан Laszlу P/1894./XI/Euxinogrаde. Художникът е направил също така портрети на Фернинанд и съпругата му Мария-Луиза. Това е била първата му кралска заявка и му дава старт в кариерата.

Филип Алексиус де Ласло е роден в Будапеща като Фюльоп Лауб. Прочува се, когато се мести в Лондон. Там крал Едуард VII дори го прави носител на Кралския Викториански орден, което му дава право да носи титлата сър. Рисувал е папи, крале, принцове и принцеси и дори американският президент Калвин Кулидж. Правил е портрет на сегашната английска кралица Елизабет II през 1933 г., както и на нейния баща Джордж VI.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

USA

USA

01.05.2021 | 16:39

Добър избор на президент е направил художника.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?