1553
Следвайте ни

Кристалина го закъса! Световната банка взе извънредно решение

viber icon

Световната банка реши да спре да издава доклада си "Doing Business", след като разследване разкри, че родената в България ръководителка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и бившият български финансов министър Симеон Дянков са оказали натиск върху служителите да подобрят позицията на Китай в предишни класации.

Георгиева беше най-популярният еврокомисар от България и беше заместник-председател на Европейската комисия при Жан-Клод Юнкер от 2014 до 2016 г. Впоследствие Георгиева зае високопоставен пост в Групата на Световната банка, като стана първият изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие, започвайки от 2 януари 2017 г. Георгиева беше и временно изпълняващ длъжността президент на групата на Световната банка, когато тогавашният президент д-р Джим Йон Ким се оттегли в началото на 2019 г.

Дянков, който беше финансов министър в първото българско правителство на ГЕРБ, беше съветник на Георгиева в Световната банка. Той е посочен като един от създателите на класацията "Doing Business", съобщава "Intelinews".

„След като прегледа цялата налична информация за "Doing Business", включително констатациите от минали прегледи, одити и доклада, който Банката публикува днес от името на съвета на изпълнителните директори, ръководството на Групата на Световната банка взе решение да прекрати "Doing Business“, се казва в изявление на Световната банка.

В проучване на доклада си Световната банка установи, че позицията на Китай в доклада за 2018 г. е трябвало да бъде със седем места по-ниска от 7-ото, на която е поставен. Според разследването позицията на страната е подобрена след натиска на Георгиева.

„Промените на китайските данни в "Doing Business 2018" изглежда са резултат от два различни вида натиск, упражняван от банковото ръководство върху екипа на "Doing Business“, се казва в доклада на Световната банка за разследването.

Разследването е извършено от независимата външна компания "WilmerHale".

В доклада се добавя, че Георгиева и Дянков са настоявали „да се направят конкретни промени в данните от Китай в опит да повишат класирането му точно по същото време, когато се е очаквало страната да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката“.

Той цитира имейл от Георгиева, в който се казва на екипа, отговарящ за класирането, „да се увери, че ръководителят на екипа разглежда въпроса къде ще се окаже Китай в класацията и Джим (тогавашният президент д-р Джим Йон Ким ) няма да бъде щастлив, ако обяснението не е ясно, а също и ако няма план за управление на политическата страна на нещата”.

На по-късен етап Георгиева „се включва директно в усилията за подобряване на класирането на Китай“, призовавайки екипа да промени критериите си за определяне на мястото на Китай в класацията. Нещо повече, тя силно критикува лидера на екипа за „лошо управление“ на отношенията на банката с Китай и не оценяването на важността на доклада за страната.

Впоследствие, тъй като екипът настоява класирането да не бъде преразгледано, тъй като новите критерии не са надеждни, Георгиева инструктира Дянков лично да следи попълването на доклада.

"Г-н Дянков работи с мениджмънта на "Doing Business", за да идентифицира промени в данните на Китай, които биха повишили оценката на страната и нейното класиране“, се отбелязва в доклада.

В този момент малка група в екипа, работещ по доклада "Doing Business", е намерила техническо решение, позволяващо подобряване на позицията на Китай в класацията. Георгиева е одобрила това и е инструктирала екипа да направи промените.

Георгиева отрече обвиненията.

„Не съм съгласна по същество с констатациите и тълкуванията на разследването на нередностите в данните по отношение на моята роля в доклада "Doing Business" на Световната банка за 2018 г. Вече имах първоначален брифинг с изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос“, каза тя в изявление.

Ройтерс съобщи, че предстои МВФ да прегледа доклада. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Иван

Иван

21.09.2021 | 10:19

Типично нашенска работа с Кристали а, Дянков, Пеевски, Божков. По лошото е, че явно има хора, които дори ги подкрепят, не разбирайки че според всички световни стандарти това са престъпления. Сега разбирате ли защо сме толко зле 30 години вече.

Отговори
1 0
Алчност

Алчност

19.09.2021 | 20:37

Алчния човек не се променя - той си е такъв цял живот. Лошо за имиджа на България, но на Сталинка не и пука, както и на Малката Пица. Само да напомня - имахме достоен кандидат за Шеф на ООН, Но АЛЧНАТА Сталинка и Боко Тиквуня направиха каквото е необходимо, за да провалят кандидатурата на И Бокова. Така, че за тази персона - или истината, която не е никак приятна за нея, или нищо! Проклета мръс ница.

Отговори
22 9
Малейййй къф магнит Обърна полюсите

Малейййй къф магнит Обърна полюсите

19.09.2021 | 20:25

На Шиши Бакшиши чифутската му леличка мамицата и май я фати Магнита Малеййй къф силен Магнит Дъ ни фани и онова нощно шкафче да отнесе барабар с Цветелинка Пампоровец Манджо и всички чифутски мурафети манджи банки и бакий

Отговори
12 6
време разделно

време разделно

19.09.2021 | 19:41

Това че страната ни отново ще бъде споменавана в световните медии в негативна светлина не е новина. Новина е обаче, че корупционните практики на търговия с влияние на Световната банка стават публично достояние, и повод за спешна смяна на ръководителя на МВФ.

Отговори
25 1
Магнитски

Магнитски

19.09.2021 | 19:27

Майтапите ли се, че не се досещате за истинската причина?

Отговори
20 1
Верно ли ве

Верно ли ве

19.09.2021 | 18:31

Китай има нужда от Кристалина и Дянков ? Ми евала само мога да кажа на такива важни хора !

Отговори
4 14
мхм

мхм

19.09.2021 | 18:10

Дъртата комунистиеска подлога беше време да си покаже рогата , та да я разбере и света кво л.айно вмирисано е! Стара дропла ,ненаситна, всеядна...

Отговори
41 4
цъфнал ГЕРБ

цъфнал ГЕРБ

19.09.2021 | 18:42

Поредната издънка на ГЕРБ с издънките от ГЕРБ!

Отговори
32 4
Въх Сталинке

Въх Сталинке

19.09.2021 | 17:59

Сега и кандидат за президент няма да те бута Разбойко Борисов. Много крадци ставате на клона.

Отговори
43 7
мафия

мафия

19.09.2021 | 17:50

Всичко свързано с ГЕРБ е мафия! Кога Европейската прокуратура ще се заеме да разследва този октопод?

Отговори
39 10
ГЕРБ

ГЕРБ

19.09.2021 | 18:05

Кога за последно си се преглеждал?

Отговори
12 24
Мимето

Мимето

19.09.2021 | 17:48

14 финал Евро 2012. Германия: Гърция. Гърците излизат с фланелки с надпис "Deutschland" На въпрос защо този надпис отговорът е: "Е как защо, това ни е спонсора"

Отговори
21 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?