Следвайте ни

Кристалина Георгиева с много лоша прогноза за стандарта на живот

viber icon

Наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж в икономиката. Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. В почти всички държави се очаква влошаване на стандарта на живот.

Това заяви в специална пресконференция за българските медии управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г., категорична е Георгиева. "Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката. Разбира се, ние също трябва да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност, особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителствата трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни за БНТ Кристалина Георгиева.

Според нея България към момента се справя по-добре от много държави с кризата. Както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки. "България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България, за щастие на българските граждани, е в тази категория", коментира още Георгиева.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ. Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите.

Основните препоръки на МВФ, отправени от Кристалина Георгиева са: да продължи фокуса върху здравето, докато не излезем от кризата. Докато отмине здравната криза, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата. Фискалната политика трябва да бъде гъвкава и да се приспособява към променящите се условия. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците.  Успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани, каза още Георгиева.

Международния валутен фонд смята да използва с капацитета си от 1 трилион долара.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тоест

Тоест

19.10.2020 | 09:21

"Международния валутен фонд смята да използва с капацитета си от 1 трилион долара. "

Отговори
0 0
Aliza

Aliza

18.10.2020 | 19:34

Плащам над $ 90 на час, работейки от вкъщи с 2 деца вкъщи. Никога не съм мислил, че ще успея да го направя, но най-добрата ми приятелка печели над 10 000 на месец с това и тя ме убеди да опитам. Потенциалът с това е безкраен. Ето какво съм правил,....===>>> Selfcash5.com/

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?