46

Крепост на 2000 години се срути при земетресенията в Турция

ЮНЕСКО изразиха съжаление, че исторически артефакти са били повредени от трусовете

Историческата крепост в Газиантеп беше повредена значително след силните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6, а югоизточната част на комплекса рухна.

IHA

Някои кули и стени в източната, южната и югоизточната част на историческия замък Газиантеп в централния квартал Шахинбей са разрушени от земетресенията, отломките се разпръснаха по околните пътища.

Железните парапети около хълма на крепостта са силно повредени, а паднали камъни от историческата сграда са разпръснати по околните тротоари. Рухнала е и подпорна стена до замъка. В някои бастиони са наблюдавани големи пукнатини след земетресението.

IHA

Куполът и източната стена на историческата джамия Ширвани, до замъка, която е построена през 17-ти век, частично се срутиха.

Крепостта Газиантеп, с над 2000-годишна история, е замък на върха на могила в центъра на областния град Газиантеп, в Турция. Първоначално той е използван като наблюдателна точка по време на Хетската империя. По-късно той е разширен в замък по време на Римската империя. 

IHA

Замъкът Газиантеп е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той има важна роля по време на Войната за независимост на Турция  в началото на 20-ти век.

Използва се като Панорамен музей на отбраната и героизма на Газиантеп, където периодично се излъчва документален филм за отбраната на града срещу френските сили след падането на Османската империя.

IHA

ЮНЕСКО обяви, че ще бъде направен опис на исторически и културни места, унищожени или повредени от земетресения в Турция и Сирия, и в кратки срокове ще започне проучване за ремонта им.

IHA

Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати съболезнователно съобщение до близките на загиналите при земетресението и съболезнователно послание към ранените и заяви, че базираната в Париж организация на ООН ще бъде напълно солидарна с Турция и Сирия и ще направи всичко възможно, за да помогне в рамките на своите правомощия.

IHA

От ЮНЕСКО изразиха голяма тъга от новината, че исторически артефакти, принадлежащи на римския, сасанидския, византийския, ислямския и османския периоди, които са в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, са били повредени в Турция. „Необходимо е бързо да се направи опис на щетите в тези региони с експерти на ЮНЕСКО и сътрудничещи институции и организации".

IHA

В изявление се посочва, че те са загрижени и за възможни щети в Гьобекли тепе, планината Немрут и могилата Арслантепе, които са недалеч от епицентъра на земетресението и са в списъка на световното наследство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?