4020

Кремъл заплаши: Ако бъдат иззети руски активи, ще последват ответни действия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Запада да не прави опити за конфискацията на руски активи и предупреди, че могат да последват ответни действия, предаде ДПА. 

Обсъжданата от САЩ, Великобритания и ЕС възможност за изземането на руски активи е съпроводена от призиви средствата да се използват в помощ на Украйна, включително и за оръжия, отбелязва ДПА. 

Песков днес намекна, че ако се предприеме каквато и да е стъпка към изземането на руски активи зад граница, Москва може да конфискува чуждестранни активи.  

"Разбира се ще при подобни решения ще възникнат много широки съдебни перспективи. И Русия естествено ще се възползва от тези съдебни перспективи и непрестанно ще отстоява своите интереси в този план", каза Песков в интервю за руската телевизия. Освен това говорителят на Кремъл предупреди, че и други чуждестранни инвеститори могат да загубят доверието си в Запада, ако той сложи ръце върху руските активи. "Надеждността изчезва за една нощ заради едно глупаво, необмислено решение", посочи Песков.

След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС и други страни замразиха активи на Руската централна банка на стойност стотици милиарди долари, припомня ДПА. Настоящото предложение на ЕС не предвижда експроприация на основните активи, а идеята е приходите от тях да се предоставят на Украйна.

"Руските активи не трябва да бъдат докосвани, в противен случай ще има суров отговор на тази западна кражба", написа в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "И много хора на Запад вече са разбрали това. За съжаление, не всички", допълни тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
5534

5534

29.04.2024 | 08:08

А вие тристате самолета на лизинг, които откраднахте, кога ще върнете бе крадци?

Отговори
1 0
Вече отнеха,

Вече отнеха,

29.04.2024 | 07:34

около 450 милиона на рокфелеровата банка. След каруцата е конят Ви, "Мириша Дейли".

Отговори
1 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?