71

Кремъл: Украинското разузнаване е пряко свързано с атаката в "Крокус"

Ислямска държава-Хорасан е изиграла роля в координирането на действията на нападателите, призна шефът на ФСС 

 

Украинското военно разузнаване е пряко замесено в смъртоносна атака срещу концертна зала край Москва, при която бяха убити над 140 души.

Това съобщи ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, предаде Ройтерс, цитиран от dariknews.bg.

„Разследването продължава, но вече може да се каже със сигурност, че украинското военно разузнаване е пряко замесено в това нападение“, каза Бортников, цитиран от държавната информационна агенция.

Русия е отправяла подобни обвинения и преди. Бортников не представи доказателства в подкрепа на твърдението си, посочва Ройтерс.

Шефът на ФСС също така обвини военния съюз НАТО, че улеснява прехвърляне на „наемници и бойци на международни терористични организации от Близкия изток, Северна Африка и Афганистан“ в Украйна, за да могат да воюват срещу руските сили там.

„Ислямска държава“ пое отговорност за клането в концертната зала през март, а американски служители казаха, че разполагат с разузнавателна информация, която показва, че то е извършено от афганистанския клон на терористичната мрежа – „Ислямска държава-Хорасан“. Украйна многократно отрече да е имала нещо общо с атаката.

Бортников е цитиран от ТАСС, че „Ислямска държава-Хорасан“ е изиграла роля в координирането на действията на нападателите, а украинското военно разузнаване също е играло пряка роля.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?