71

Кремъл поиска преразглеждане на граници КАРТА

Министерството на отбраната предлага да се коригира границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград. Линията на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени, се казва в проекта.

 

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море, съгласно проект за правителствено постановление, предизвикало критики от страна на Финландия, която вече е член на НАТО. 


Според проекта за постановление от 21 май министерството предлага да се коригира границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград, предаде Ройтерс, цитиран от dnes.dir.bg.

"Линията на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени", се казва в резюме на проекта. От него не става ясно защо е необходимо да се коригира границата, как точно ще се коригира тя и какви консултации, ако изобщо има такива, са проведени с другите държави около Балтийско море, отбелязва Ройтерс.

След съобщения за предложението на руското министерство финландският външен министър Елина Валтонен, заяви, че Русия трябва да спазва Конвенцията на ООН по морско право.

Намерението на руското министерство на отбраната да промени линията на държавната граница в Балтийско море е неочаквано за Финландия, заяви председателят на комисия по външни работи във финландския парламент Кимо Килюнен, цитиран от ТАСС.

"Преди всичко трябва да разберем какъв точно е проблемът. Може би има места в икономическите райони, които трябва да бъдат преразгледани, а природните условия може да са се променили. Учудващо е, че това става на уведомителен принцип. Обикновено тези неща се обсъждат и се договарят. Сега се оказваме в малко неочаквано положение", заяви Килюнен в сутрешно предаване по телевизия Юле.

Финландия следи намерението на руското министерство на отбраната да уточни държавната граница в Балтийско море, но Москва още не се е свързала с Хелзинки, заяви на свой ред президентът на страната Александър Стуб, цитиран от ТАСС.

"Финландските власти проучват информацията на руските медии относно определянето на морските зони във Финския залив. Ръководството на страната следи внимателно ситуацията. Русия не е осъществявала контакт с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги: спокойно и въз основа на факти", написа Стуб в социалната мрежа "Екс".

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?