Следвайте ни

Кредитните карти са опасни колкото наркотиците

viber icon

 Кредитните карти са пристрастяващи колкото наркотиците, показва ново проучване. През последните години все повече хора ги предпочитат пред плащането в кеш. Въпреки че картите се обвиняват в това, че предизвикват преразход и увеличено потребление.

Ново откритие предоставя обяснение за предпочитанието, което е свързано с човешката физиология.

Кредитните карти предизвикват същата химическа реакция в човешкия мозък, която се наблюдава при хора, страдащи от пристрастяване, като например употребата на наркотици, и следователно могат да причинят преразход, показва проучване, публикувано в "Scientific Reports".

Изследването е проведено от екип учени от Масачузетския технологичен институт (MIT).

„Мрежите на удовлетворение в мозъка, които се активират от всякакви придобивки, се активизират чрез покупка с кредитна карта“, каза съавторът на изследването професор Дражен Прелец, цитиран от "Дейли Мейл". „Актът, че вземате пластмасовата кредитна карта в ръката си, е свързан с приятни покупки.“

Екипът изучава мозъчни сканирания на различни групи участници: такива, които са използвали лични кредитни карти за ежедневни покупки и други, които са предпочели пари в брой. Според проучването покупките в брой не стимулират същите „мрежи на удовлетворение“ в мозъка.

Изследователите не изключват, че същата реакция може да бъде причинена от какъвто и да е тип "разрушителна технология за плащане". Това предполага, че такива методи за покупка или дигитални валути могат да стимулират "мрежата на удовлетворение" по неочаквани начини, карайки хората да отстъпят от старите си финансови навици

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?