4232

Крайнодесните във Франция с историческа победа! Хиляди се събраха на протест, има сблъсъци

Френски медии съобщават за сблъсъци между демонстранти и полицията в Лион

 

Хиляди хора се събраха в няколко града във Франция на протести срещу възхода на крайната десница след силното представяне на партия "Национален сбор" на първия тур на парламентарните избори, предаде ДПА.

В Париж демонстрантите се събраха на Площада на републиката след призив на коалицията "Нов народен фронт", доминиран от крайнолявата партия "Непокорна Франция". Протести имаше още в Нант, Дижон, Лил и Марсилия.

Френски медии съобщават за сблъсъци между демонстранти и полицията в Лион. Там бяха издигнати барикади и полицаи бяха замеряни с бутилки и бомбички.

Историческа победа за крайната десница на първия тур от предсрочните парламентарни избори във Франция. Партията на Марин льо Пен "Национален сбор" получи 33.2% от гласовете. И се цели в пълно мнозинство в парламента след втория тур следващата неделя. Председателят на партията - 28-годишният Жордан Бардела, е все по-близо до премиерския пост.

На второ място в изборите остана лявата коалиция "Нов народен фронт", а едва на трето - блокът на президента Еманюел Макрон. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?