1553

Крайно време е да се подготвим за колапса на Русия

Александър Й. Мотил, „Форин Полиси”

Превод БГНЕС

........

Откакто опитът на Русия да превземе Киев и да установи марионетно правителство се провали в първите дни на войната, поражението на Кремъл в Украйна изглеждаше все по-вероятно. Това, което прави впечатление след почти една година война, е почти пълното отсъствие на всякаква дискусия сред политици, политолози, анализатори и журналисти за последиците от поражението за Русия. Това е опасна липса на въображение, като се има предвид потенциалът от колапс и разпадане на Русия.

Всъщност комбинацията от неуспешна война в чужбина и крехка, напрегната система у дома увеличава с всеки изминал ден вероятността от някакъв вид срив. Независимо дали това ще бъде добре или зле за Запада, това е резултат, за който политиците трябва да се подготвят.

Съществуват различни сценарии за това какво може да се случи в Русия, след като поражението в Украйна стане още по-ясно. Най-вероятно е руският президент Владимир Путин да напусне поста си, което ще бъде последвано от жестока борба за власт между крайнодесните националисти, които искат да продължат военните действия и да разрушат съществуващата политическа йерархия, авторитарните консерватори, които имат интерес от системата, и възраждащото се полудемократично движение, ангажирано с прекратяването на войната и реформирането на Русия.

Не знаем кой ще победи, но можем уверено да прогнозираме, че борбата за власт ще отслаби режима и ще отклони вниманието на Русия от това, което е останало от военните ѝ усилия. На свой ред отслабеният режим, в съчетание с неработещата икономика, ще прикани недоволните руснаци да излязат на улицата, може би дори с оръжие, и ще насърчи някои от неруските политически единици, влизащи в състава на Руската федерация, да изберат по-широко самоуправление; водещи кандидати са Татарстан, Башкортостан, Чечня, Дагестан и Саха (Якутия).

 

Ако Русия преживее тези сътресения, тя вероятно ще се превърне в слаба държава-клиент на Китай

 

 Ако не го направи, картата на Евразия може да изглежда по съвсем различен начин.

Предвид огромната територия на Русия, дългата история на размирните региони и големия брой неруски етноси - всичко това в резултат на вековни имперски завоевания - един сценарий, който заслужава много повече внимание, е разпадането на централизирания контрол и разпадането на федерацията. Съществува богата история на разпадане на държави в резултат на войни, революции, сривове в системата, икономически кризи и други епохални събития.

Империята на Наполеон се разпада след катастрофалния му поход към Москва и последвалото поражение в битката при Лайпциг. През 1918 г. Османската, Австро-Унгарската, Германската и Руската империя се сриват в резултат на военно поражение. Разбира се, хората, решенията и политиките изиграха своята роля, но в крайна сметка войната и съпътстващите я икономически и социални кризи тласнаха тези държави към политически хаос и често към насилие.

Ако днешна Русия тръгне по стъпките на тези страни към колапс, това няма да е свързано с волята на руския елит или със западната политика. В действие са по-големи структурни сили. Русия на Путин страда от множество взаимно подсилващи се напрежения, които доведоха до създаването на държава, която е много по-неустойчива, отколкото би могло да се предположи от неговото самохвалство.

Сред тях са военното, моралното и икономическото поражение във войната в Украйна, както и нестабилността и неефективността на хиперцентрализираната политическа система на Путин; разпадането на култа към личността му на мачо, който се сблъсква с поражения, болести и видима възраст; грубото лошо управление на руската петролна икономика; неограничената корупция, която прониква във всички нива на обществото, и огромните етнически и регионални разцепления в последната нереконструирана империя в света

. Въпреки че днес малцина искат разпадането на Русия, не е трудно да си представим сценарий, при който нарастващата политическа, икономическа и социална нестабилност в даден момент ще принуди съставните части на Русия да потърсят сигурност в независимостта.

Когато директорът на украинското разузнаване Кирил Буданов отпразнува рождения си ден по-рано тази седмица с торта, на която Русия е разрязана на няколко парчета, това, разбира се, беше епичен акт на тролинг. Но идеята, която стои зад изображението върху глазурата, изобщо не изглежда толкова далечна.

При днешните условия може да е необходим само един стимул, който да тласне системата към колапс. Провалената война с Украйна, която разкри слабостта на Путин и неговата държава, може да се окаже

 

искрата, която да запали прогнилите греди на руските институции.

 

Разбира се, искрите са непредсказуеми и Русия може да преодолее настоящата криза и да оцелее в сегашния си вид, независимо дали под ръководството на Путин или на негов наследник. Но дори и да го направи, тя ще бъде силно отслабена като държава и всички структурни напрежения ще останат. Путин може би дори подозира това. В новогодишното си обръщение за 2023 г. той се позова на потенциалната заплаха от войната за независимостта на Русия - нещо, което не е казвал досега.

Но ако искрата все пак се появи, дали вероятният руски колапс ще бъде дестабилизиращ и насилствен, може би включващ гражданска война? Историкът Марлене Ларуел, директор на Института за европейски, руски и евразийски изследвания към университета "Джордж Вашингтон", смята , че "сривът ще предизвика няколко граждански войни", тъй като "новите държавици ще се борят помежду си за граници и икономически активи". Междувременно московският елит "ще реагира с насилие на всеки сепаратизъм".

Не се страхувайте от срив на Русия

Защо Западът е толкова колеблив по отношение на ясната украинска победа?

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър твърди, че "разпадането на Русия или унищожаването на способността ѝ за стратегическа политика може да превърне територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум".

Руските групировки биха могли да се обърнат една срещу друга и да използват насилие, докато външните сили биха могли да използват сила, за да разширят претенциите си. "Всички тези опасности биха се утежнили от наличието на хиляди ядрени оръжия", пише Кисинджър. Той съветва, че най-добрият начин на действие би бил да се избегне превръщането на Русия в "импотентна от войната", като вместо това бъде включена в "мирен процес", чиито подробности и приложимост остават неясни.

Пророчествата на Ларуел и Кисинджър са най-лошият сценарий, който трябва да се приема с голяма доза скептицизъм. Историята ни показва, че макар крахът на империите често да е хаотичен за страните, които се сриват, резултатът не винаги е лош за техните съседи или за останалия свят.

Крахът на Наполеон поставя началото на ера на относителен мир в Европа. При разпадането на Австро-Унгария първоначално се водят боеве, включително между поляци и украинци, но след няколко години условията се стабилизират. Дори разпадането на Съветския съюз беше забележително мирно - най-вероятно защото новите независими бивши съветски републики и новите суверенни европейски сателитни държави имаха признати граници, функциониращи администрации и собствени елити, готови да изградят държави.

От негативната страна на книгата, разпадането на Османската империя води до ужасяващи боеве между турци и гърци; разпадането на Руската империя поражда конфликти от Балтийско море до Тихия океан; а разпадането на Германската империя през 1918 г. вероятно води директно до Втората световна война.

Кой от тези варианти може да се приложи, ако Русия се разпадне? Никой - включително Ларуел и Кисинджър, не знае, а историята на империите показва, че са възможни както относително мирни преходи, така и жестоки конфликти.

Песимистите ще посочат вероятността една нова Русия да води войни с всички отделили се държави. Оптимистите ще контрират, че руските сили ще бъдат деградирали след поражението си в Украйна и няма да са в състояние да воюват на няколко фронта.

Песимистите биха могли да твърдят, че новите неруски държавици в Северен Кавказ или другаде в крайна сметка ще започнат да воюват помежду си, докато оптимистите биха казали, че неруските държави притежават административни граници, съществуващи регионални правителства и големи икономически ресурси (сега източвани от Москва), които биха им позволили да избегнат конфликти със съседите си.

Оптимистите биха могли да кажат, че нещата не могат да станат по-зле в сравнение с геноцидната война, която Русия вози. Песимистите биха възразили, че те наистина могат да станат много по-зле, и биха посочили ядрения арсенал на Русия. Единствената точка на съгласие между песимистите и оптимистите е, че една нова Русия би била вероятен кандидат за гражданска война, не на последно място поради наличието на големи и добре въоръжени частни армии.

Изводът е, че независимо дали сте оптимист или песимист - можем само да наблюдаваме развоя на драмата на вероятния руски колапс. Нито западните политики, нито самият Путин могат да направят много, за да го спрат. Това е така, защото Русия вече е обхваната от дълбоко вкоренени институционални кризи, които са много изострени от човека, който направи Русия уязвима и нестабилна и породи вероятната искра, която ще доведе до нейния крах: Путин.

 

Това не означава, че Западът трябва да гледа безучастно деградацията на Русия

 

Наложително е да се подготвим за евентуална дезинтеграция. Малко вероятните най-лоши сценарии на Ларуел и Кисинджър трябва да послужат на политиците, които се надяват на най-доброто, очакват най-лошото, запазват хладнокръвие и се подготвят за непредвидени ситуации.

Те трябва да избягват да повтарят грешките от миналото, като например опитите да помогнат на очевидно умиращия Съветски съюз да оцелее и да дадат приоритет на нуждите на Русия пред тези на нейните съседи. Страните по границата на Русия - от балтийските държави до Централна Азия, ако успеят да запазят стабилността си и да образуват санитарен кордон, ще имат ключово значение за овладяването на каквато и да е нестабилност в Русия.

Те ще бъдат и от ключово значение за подпомагане на новите независими държави - наследници на Руската федерация да се стабилизират и да се държат умерено. Погледнато в тази светлина, продължаващата силна подкрепа на Запада за Украйна - и евентуално за свободен Беларус и ключови държави като Казахстан, е най-добрата гаранция, че вторичните трусове ще бъдат сведени до минимум, ако империята на Путин приключи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
101

101

10.01.2023 | 07:27

Пишат само глупости! НИЕ СМЕ В КОЛАБС.

Отговори
4 6
а ние

а ние

10.01.2023 | 06:56

Русия не я мислете. Тя ще се справи. Дайте да се подготвим за колапса на Ес! Защото при нас той вече е факт. Държавата ни не функционира. Всички системи са корумпирани. Няма действащо правосъдие. Политиците ни продават националните ни интереси на чужди сили. Демографията е в отчайващ вид. Държава на 1300 години, си отива....

Отговори
8 10
По скоро

По скоро

10.01.2023 | 06:08

Еврейгейския съюз ще се еазпадне

Отговори
9 11
Коментар

Коментар

10.01.2023 | 00:07

“ Военното, моралното и икономическото поражение във войната в Украйна, както и нестабилността и неефективността на хиперцентрализираната политическа система на Путин; разпадането на култа към личността му, остаряването му, лошото управление на руската петролна икономика; неограничената корупция, която прониква във всички нива на обществото, и огромните етнически и регионални разделения заплашват последната империя в света”. И най смешното е че с манията си за величие Пути сам докара Русия до тук.

Отговори
15 12
Булгар

Булгар

09.01.2023 | 23:49

Помоооощ! Искам да емигрирам в рУСИЯ. Търся протекции! Ха ха ха ха...

Отговори
12 12
Зеления

Зеления

09.01.2023 | 23:10

Как не те мързи да коментираш вечер за тия 5 руби заплата, че и еднакви прякори си измисляш. Споко, човекът е прав

Отговори
7 11
мария

мария

09.01.2023 | 23:07

ПИШЕЩИЯ ДА ИДЕ НА ПСИХИАТЪР!!!!!!!!! РУСИЯ ЩЕ Я ПОБЕДЯТ НА 36...................

Отговори
14 14
Пешо

Пешо

10.01.2023 | 03:12

Мария да се подмие преди да ходи на какъвто и да е лекар.

Отговори
8 5
наблюдател

наблюдател

09.01.2023 | 21:59

Такъв материал от хибридната война се публикува само срещу заплащане . Дано поне сумата си е заслужавала.

Отговори
21 11
наблюдател .

наблюдател .

09.01.2023 | 21:54

Такъв материал от хибридната война се публикува само срещу заплащане . Дано поне сумата си е заслужавала .

Отговори
17 10
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

09.01.2023 | 21:54

Вие първо се подгответе за колапса на ЕССР, че съвсем са вързали кънките. Девет пакета санкции въведоха, а приходите на РФ скочиха двойно, докато великият съюз затваря производства, други бягат навън. Останаха без енергетика и промишленост. От Германия, като водеща сила, остана един скелет с 40% промишлена инфлация. Няма да има алуминий, стомана, пластмаси и торове. Пълен икономически колапс. Не на Русия. Но за него никой не се сеща да се подготви.

Отговори
22 20
Западняк

Западняк

10.01.2023 | 03:08

Гарванъ или мисирка? Този коментар по-напомня за тъпа продажна мисирка.

Отговори
12 8

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?