2374
Следвайте ни

Крайни мерки: Забраниха частните електрически превозни средства на Принцовите острови в Истанбул

viber icon

 Забрана за електрически превозни средства на Принцовите острови в Истанбул ще влезе в сила от 5 октомври. Голямата община в Истанбул (IBB) наложи забраната, която изключва само постоянните жители на възраст над 66 години, в опит да ограничи нарастващите произшествия с подобни превозните средства и неоторизираното паркиране на места само за пешеходци.


Жителите на островите Къналъада, Хейбелиада и Бююкада са разделени в мненията си относно това радикално решение. „Те определено трябва да ги забранят“, казва Файка Айса, жителка на най-големия остров, Бююкада, твърдейки, че мястото се е превърнало в "магистрала“ с голям трафик през целия ден. Йозкан Атак, водач на подобно превозно средство, заяви, че никой няма право да отнема правото му да го управлява. „Ако конфискуват превозните средства на 5 октомври, ще настъпи хаос“, каза той в четвъртък пред агенция Демирорен (DHA).


Превозните средства, предимно електрически мотоциклети и велосипеди, са от съществено значение както за островитяните, така и за посетителите, където пътищата не са подходящи за по-големи превозни средства, особено за тези, които пътуват до намиращите се на по-високо терени. 

На островите нормални превозни средства са забранени от десетилетия. Преди няколко години общината забрани класическите файтони, теглени на коне, използвани предимно от туристи. На островите бяха въведени електромобили. В  момента общински електрически градски транспорт и елтаксита обслужват района. Но също така много граждани закупиха свои електрически превозни средства и така настана транспортен хаос на малките острови в Мраморно море. Множеството неестетични возила загрозиха облика на островите. Катастрофите също зачестиха. Ето защо много туристи и жители се оплакват от нарасналия трафик в обикновено най-спокойните райони на мегаполиса. Това е и причината общината да пристъпи към тази драстична забрана. 

Електрическите превозни средства с акумулаторни батерии се появиха през последните две години на островите. Тяхното използване се разпространи и на други места в Турция.  Айча каза, че трафикът вече се е влошил в Бююкада и трябва да се допускат само електрически возила, експлоатирани от общината.

Йозкан Атак заяви, че забраната трябва да обхваща само тези без шофьорска книжка и „непълнолетни“. „Виждам малки деца, които ги използват. Трябва да има регламент. Но не можете да посягате на личното имущество на хората. Тук има хиляди такива превозни средства. Нямате право да ги конфискувате“, каза той.

Атак каза, че електромобилния транспорт, управляван от общината, не успява да задоволи нарастващото търсене и посетителите наемат велосипеди и електрически превозни средства.

„В Тепекьой, най-високата точка на Бююкада, живеят възрастни хора. Те не могат да пътуват до брега или други места през зимата, без електрически превозни средства. Можете да пътувате с масов транспорт, но в момента е твърде рисковано на фона на пандемията от коронавирус “, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?