4232

Крайни мерки: Флорида забрани на деца под 14 години да ползват социални мрежи

Губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закон, който забранява на деца на възраст под 14 години да ползват социалните мрежи

Също така изисква от 14- и 15-годишните да получат разрешение от родителите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според поддръжниците й, мярката ще защити децата от онлайн рискове за психичното им здраве.

Тя изисква платформите на социалните мрежи да прекратяват акаунтите на лица под 14 години, както и на лица под 16 години, които нямат родителско съгласие за ползването им. Тя изисква от тях да използват система с независим източник за проверка, за да се отсеят непълнолетните.

Ръководеното от републиканците законодателно събрание на Флорида прие през февруари закона, който забранява на деца под 16 години да ползват социалните мрежи. Десантис наложи вето на този законопроект по-рано този месец, като заяви, че той ограничава правата на родителите. Изменената версия позволява на родителите да предоставят съгласие за участие на по-големи деца в платформите на социалните мрежи. Мярката ще влезе в сила на 1 юли.

"Социалните мрежи вредят на децата по различни начини", каза Десантис. Той заяви, че законът "дава на родителите по-голяма възможност да защитят децата си."

Поддръжниците твърдят, че законодателството ще спре вредните ефекти на социалните мрежи върху благосъстоянието на децата, които използват тези платформи прекомерно и могат да изпитат безпокойство, депресия и други психични заболявания в резултат на това.

Критиците на закона твърдят, че мярката нарушава Първата поправка на Конституцията на САЩ за свободата на словото и че родителите, а не правителството, трябва да вземат решения относно това на каква възраст те трябва да започнат да посещават социалните мрежи, предаде dir.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Тук също

Тук също

25.03.2024 | 23:10

Трябва

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?