2374
Следвайте ни

Крайна мярка: В Нидерландия колят животни, за да намалят емисиите

viber icon

Нидерландия обмисля да насочи към кланиците близо ⅓ от добитъка в страната, за да ограничи емисиите и замърсяването с амоняк. Този план може да доведе и до намаляване на земята, която се използва за отглеждане на животни, съобщава Green Queen, цитиран от agri.bg.

Депутатите в страната пристъпиха към обсъждане на тази крайна мярка, след като местният Върховен съд постанови, че правителството нарушава законодателството на ЕС, като не успява да се бори с излишните азотни емисии в околната среда.

Новият план ще накара повечето фермери да намалят стадата си с близо една трета. Възможностите са две - те да продадат правото си да отглеждат животни или да продадат земята си. 

Като се има предвид, че нидерландската животновъдна индустрия може да се похвали с повече от 100 милиона говеда, свине и пилета, трябва да бъдат заклани десетки милиони животни.

В момента страната е най-големият износител на месо в ЕС и един от водещите производители в региона. Животновъдството допринася най-много за генерирането на емисии в хранително-вкусовата индустрия.

Производството на месо и мляко е отговорно за повече емисии от парникови газове, отколкото всички автомобили и микробуси в рамките на ЕС, взети заедно, сочи доклад на Greenpeace от миналата година.

Нов доклад на Meat Atlas 2021 гласи, че в световен мащаб петте най-големи световни компании за месо и млечни продукти заедно генерират повече емисии от петролните гиганти като BP или Exxon.

Замърсяването с амоняк в Нидерландия е проблем. Извън огромния си въглероден отпечатък, животновъдството се отразява негативно върху водата и почвата. Отглежданите животни произвеждат оборски тор, който отделя амоняк, когато се смеси с урината. Оттичането на това азотно съединение може да увреди естествените местообитания във фермите, но и околната среда чрез езера и реки.

Ние сме сравнително малка държава с много жители, голяма индустрия, транспорт и селско стопанство, така че достигаме границите на това, което природата може да понесе. Трябва да се справим спешно с проблема с азотното замърсяване, заяви говорителят на земеделското министерство Руди Буис пред Guardian.

Очаквано, нидерландската селскостопанска индустрия побърза да отправи критика към новия план, докато еколозите го приветстваха. Служебният министър на земеделието Карола Шутен, от своя страна, се опита да тушира тревогите, уточнявайки, че принудителната продажба на земя ще бъде крайна мярка.

Скорошно проучване показва, че сред нидерландската общественост има широка подкрепа за забрана на индустриалното земеделие и други предложения за ограничаване на емисиите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

19.10.2021 | 17:41

ТУК КРАВИТЕ СА ОБЩО 24 000 :)

Отговори
2 0
европейски ценности

европейски ценности

19.10.2021 | 14:03

Скоро сигурно и така за да се ограничи заразата с Ковид, и в името на Доброто ще излолят и неваксинираните с "ваксината"!

Отговори
2 3
Бай Тошо

Бай Тошо

19.10.2021 | 14:01

Луди европейски седерасти и "демократи" сър!

Отговори
4 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

19.10.2021 | 13:57

Работил съм там преди да влезем в европейският съюз.Заявявам най-отговорно,че Холандия е най-големият износител на ГМО месо.Незабавно трябва да им се забрани въобще да гледат животни,без значение какви.Всички животни които гледат са създадени по изкуствен начин в разни лаборатории.Прираст огромен,но качество абсолютна нула.Абсолютна отрова.Нямате си на представа с какви химии са ме карали да храня животните.И в подкрепа на това което казвам,задайте си въпроса,къде има в Холандия пасища за да може животните да се хранят с трева.Пасища НЯМА.

Отговори
10 1
Бай Лукан

Бай Лукан

19.10.2021 | 15:38

Нищо му няма на месото. Замразява се дълбоко, стои 20 години за резерв, после го карат тук и ядем най-вкусните луканки, саздърма и пастърма.

Отговори
7 1
Мдаааа

Мдаааа

19.10.2021 | 13:16

Познайте кой ще купи земята?

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?