4232

Край на зависимостта от Китай! Норвежка компания откри нещо грандиозно СНИМКА

"Фенсфелтет" е най-голямото находище на редкоземни метали (REE) в Европа"

 

Най-голямото находище на редкоземни метали в Европа е открито в Югоизточна Норвегия - това обяви норвежката минна компания "Реър Ъртс Норуей" (Rare Earths Norway). 

Това е възможност за прекратяване на зависимостта на Стария континент от Китай в тази сфера, казват от компанията, цитирани от Франс прес и БТА. 

Според "Реър Ъртс Норуей" находището "Фенсфелтет" (Fensfeltet) съдържа 8,8 милиона тона от тези метали, които са от съществено значение за зеления преход. Количество е значително повече от това в находището "Кируна" в Швеция, за което се смята, че съдържа между 1 и 2 милиона тона редкоземни метали.

След три години интензивни сондажни дейности и анализи, първоначалната оценка на минералните ресурси показва, че "Фенсфелтет" е най-голямото находище на редкоземни метали (REE) в Европа", посочва компанията в прессъобщение.

Оценките, извършени с подкрепата на канадската консултантска компания WSP, показват наличието на 1,5 милиона тона суровина на постоянни магнити и магнитни материали, използвани например в електрически автомобили и вятърни турбини.

Добивът може да започне през 2030 г. с инвестиция от 10 милиарда крони (867 милиона евро) само за първата фаза, според "Реър Ъртс Норуей".

"Целта на компанията е да допринесе за цялостна и компактна верига на стойността - от мината до магнита, със значително намалено въздействие върху климата и околната среда", каза изпълнителният директор на минната компания Алф Рейстад.

Европейският съюз (ЕС), от който Норвегия не е част, но с който поддържа тесни икономически връзки, търси начини да добие независимост в сектора на редкоземните метали и енергията като цяло.

Понастоящем 98 на сто от редкоземните метали, използвани в ЕС, се внасят от Китай, който практически има монопол в сектора.

През януари 2023 г. шведска минна компания обяви откриването в Кируна, Северна Швеция, на "най-голямото известно находище" на редкоземни метали в Европа.

До този момент на Стария континент не работи нито една мина за редкоземни метали.


 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?