3906

Край на контраофанзивата! Украйна строи барикади и копае окопи

Русия засилва офанзивния си натиск в градове в източната част на Украйна и вече няма нужда да възпира резервните си войски поради страх от евентуален украински пробив, твърдят военните анализатори

 

Редици от бели бетонни барикади и намотки от режеща тел се простират в продължение на повече от километър. Окопи с примитивни землянки, прокопани под прикритието на тъмнината. В далечината отеква тътенът на артилерията. Новите отбранителни линии, посетени от журналисти на Ройтерс близо до североизточния украински град Купянск на 28 декември, показват как Украйна е засилила строителството на укрепления през последните месеци, в момент, в който променя военните си операции срещу Русия, залагайки повече на отбраната.

Отбранителните съоръжения, които донякъде приличат на тези, изградени в окупираните от Русия южни и източни украински райони, имат за цел да помогнат на Украйна да устои на нападенията, докато възстановява силите си в момент, в който Москва предприема инициативи на бойното поле, твърдят военни анализатори, пише glasove.com.

"Докато войските се движат напред, прекосявайки полета, те нямат нужда от укрепления. Но когато войските спрат, те трябва незабавно да се окопаят в земята", казва пред Ройтерс един от украинските военни инженери, дислоцира близо до Купянск.

Президентът Володимир Зеленски обяви на 28 ноември, че Украйна "значително подобрява" укрепленията, след като контраофанзивата, която тя започна през юни, не успя бързо да пробие руските линии.

Киев заявява, че е непоколебим в амбицията си да си върне всички останали окупирани територии, но засега е съсредоточен върху политически чувствителни реформи в областта на наборната военна служба за попълване на личния състав и върху решаването на проблема с недостига на артилерийски снаряди за фронта.

Русия засилва офанзивния си натиск в градове в източната част на Украйна, като Купянск, Лиман и Авдеевка, и вече няма нужда да възпира резервните си войски поради страх от евентуален украински пробив, твърдят военните анализатори.

Зеленски заяви, че отбранителните съоръжения на Украйна трябва да се укрепят и да се ускори работата по тях в района на трите града в източните части на Донецка област, както и в Харковска, Сумска, Черниговска, Киевска, Волинска и Ривненска област.

Тези региони се простират нагоре от източната част на Украйна, покрай границата с Русия и Беларус, до западния съюзник на Украйна Полша. Зеленски заяви, че южната Херсонска област, част от която все още е окупирана, също ще бъде подсилена.

Отбранителен подход

Няма публично достъпни данни за интензивността или мащаба на строителството на окопи.

Украйна разполагаше с отбранителни линии в някои райони на Източен Донбас от 2014 г., когато Русия подкрепи бойците, които завзеха територия. Тя е силно вкопана на места - като например Авдеевка – от началото на пълномащабната инвазия.

По-мащабните укрепления биха забавили руските войски и биха ангажирали по-малко украински сили в отбранителните операции, като по този начин ще освободят повече военнослужещи от фронтовата линия, за да могат, например, те да получат повече обучение, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник, експерт по водене на сухопътни войни в британския  Кралски институт на обединените служби.

"Украинците сега преминават към отбранителен подход, защото настъплението им достигна своята кулминация", каза той в интервю по телефона и добави, че Русия си е върнала инициативата на бойното поле и може да избира къде да атакува.

С намаляването на украинските запаси от артилерийски боеприпаси намаляват и руските жертви, което улеснява Москва да генерира нови единици, което с времето може да й позволи да открие нови линии на нападение, добави той.

"Украинската страна се опитва да сведе до минимум своите собствени жертви, но и да възстанови нападателната си бойна мощ", казва Уотлинг.

Той допълва, че укрепленията могат да се използват и за защита на фланговете на Украйна, когато тя отново премине в настъпление.

Противотанкови укрепления, известни като драконови зъби

В сряда репортери на Ройтерс посетиха окопи, които се копаят в Черниговска област, близо до руската граница.

"Когато цивилните си свършат работата (по изграждането на позиции), ние ще го минираме плътно", каза пред репортерите на мястото Серхий Наев, командир от украинските сили, който наблюдава северната военна зона.

Миналия месец репортери на Ройтерс посетиха новоизградени украински окопи в Чернобил, близо до границата с Беларус, която е съюзник на Русия и беше използвана от Москва като плацдарм за провеждането на инвазията през февруари 2022 г.

Голяма военна инженерна превозна машина премина през заснежената земя, докато издълбаваше широк противотанков ров. 

"(Работите продължават) по цялата северна Оперативна зона. В момента тези работи се извършват в Сумска област, в Черниговска област, тук в посока Киев", каза Наев на място.

"Изграждат се бетонни конструкции, бодлива тел, ... "противотанкови военни укрепления, известни като драконови зъби" (в формата на бетонни пирамидални конструкции)...; после там ще бъда поставени мини и бодливата тел ще бъде поставена върху тях. Това ще бъде непрекъснато бетонно препятствие за бронираните превозни средства", каза той.

Близо до Купянск украинските военни показаха на репортерите на Ройтерс новоизградени отбранителни линии, но заявиха, че точното местоположение не може да бъде оповестено публично от съображения за сигурност.

Военен инженер заяви, че обикновено първо се поставят "драконовите зъби", а след това намотките от режеща тел и след това мините, ако те ще бъдат използвани.

"Смятам, че повечето от тези бариери е трябвало да бъдат изградени много по-рано, вероятно през пролетта. Това отнема твърде много време", допълни  той.

На няколкостотин метра зад "драконовите зъби" се работи за разширяване на мрежата от окопи за персонала, подсилени с дървени греди, където има и землянки и дървени двуетажни легла.

Друг украински военен инжинер казва, че Украйна се опитва да сведе до минимум използването на мини за укрепленията си, за да избегне оставянето на опасни боеприпаси на своя територия.

"Това е нашата земя. Не бихме искали да я затрупваме с такива неща", каза той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Бай Марин

Бай Марин

15.01.2024 | 17:55

И в мина да се криете и там ще ви бомбят.СЕГА ЕВРОПА И САЩ са ШАХ а много скоро и МАТ

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

12.01.2024 | 11:23

Хахахах хахаха Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах това не са окопи а гробове нацистите знаят какво ги чака.

Отговори
2 0
Копейка в джоба си не съм имал

Копейка в джоба си не съм имал

11.01.2024 | 22:29

Имам две или три като нумизматична стойност А що литри водка съм изпил със Братушките толкова косъм по епилираните ви чииииифутско Юдейски тела нямате И ко съм ви виновен че не можете да пиете и черпите Бя чиииифутски руспии и циции А можехте и вие да ми бъдете братя Ама пустата ви лакомия простотия наглост предателство не влизат в синхрон с моя душевен мир За туй си имам Братушки И Християни Източно Православни Мрете от завист

Отговори
0 1
Санитар

Санитар

12.01.2024 | 08:56

А сега максимално бързо си изпий хапчетата - започва сутрешна визитация!

Отговори
3 0
tytyt

tytyt

11.01.2024 | 21:05

Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна--->>- https://e.vg/xbio

Отговори
0 4
Абе

Абе

11.01.2024 | 17:12

copocoидна гнидo ,във ФАЩ само англосаксонци ли са. Отивай да копаеш окопи, докато те пoгребят руските бомби.

Отговори
8 4
НА бе

НА бе

11.01.2024 | 19:24

Но не се ОЗВЕРЕЛИ уроди, избили заради тях през 21 век милион ХОРА досега . Заради руZZките "човеколюбци".

Отговори
4 3
Кои са ти "братушки" бе, сибирски фаSSист

Кои са ти "братушки" бе, сибирски фаSSист

11.01.2024 | 17:02

Украински християни или азиатски тюрлюгювеч от мюсюлмански чеченци, татари, ингушети, дагестанци, чуваши, чукчи, буряти, башкирци, осетинци, якути и прочие първобитни люде , обилно омешани с АЛКОХОЛИЗИРАНИ и деградирали руZZки ИДИOTИ.

Отговори
7 8
МАРКО

МАРКО

11.01.2024 | 17:41

И ТИ СИ ОТ ТОЯ РОД БЕ КРАВАРСКА ПОДЛОГО

Отговори
7 4
ГЕИКО

ГЕИКО

11.01.2024 | 17:44

И ТОЯ СЕ МИСЛИ ЗА ЕВРОПЕЕЦ ДА ЕВРОПЕЕЦ Е АМА ТРЕТО КАЧЕСТВО ОТ ТИЯ ДЕТО МИРИШАТ

Отговори
5 3
МЕРИ

МЕРИ

11.01.2024 | 17:46

ОТ НОВИТЕ ЕВРОПЕИЦИ ЕВРОДЖЕНДЪРИ ЛИ СИ БЕ СИБИРСКИ ФАШИСТ ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ СТАНАХТЕ МНОГО

Отговори
3 4
Марко, добиче четирикрако

Марко, добиче четирикрако

11.01.2024 | 19:10

Голямо тръшкане и смях. А бе сталинистики ИДИOTИ, ама вие сериозно ли бе. Или за да чопнете от тъпата крава мутрафонова някоя копейчица, да си купят чааветата ви ЗАПАДНИ стоки . Ааааа да, сетих се , ще връщате азиатския комунизъм. Ха, ха, ха .

Отговори
5 2
Братушките

Братушките

11.01.2024 | 16:31

Безплатно ще закопаят два метра под земята А те нека си играят по чииииифутски на думи закопаването да го наричат окопаване А с прословута контраофанзива за която медийно ни продъниха ушите Ко стана Стана Ойде коньо у реката

Отговори
7 8

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?