49
Следвайте ни

Край на жестокостите! Последната танцуваща мечка в Турция умря в приют СНИМКИ

viber icon

Последната оцеляла мечка, която е била принудена да танцува, почина в събота в приют в северозападната турска провинция Бурса, отбелязвайки края на културно значима, но жестока практика, отдавна изкоренена в страната.


"Брютус" беше последният оцелял член от 64-те танцуващи мечки, докарани в приюта за мечки Овакорусу от различни места в Турция след кампания, организирана преди 27 години.


Брютус, най-възрастният от 74 обитатели на приюта, беше на 37 години и значително надмина нормалната продължителност на живота, ако беше в дивата природа. Нормално живота на мечтите варира между 20 и 30 години. Кафявата мечка е починала от полиорганна недостатъчност поради старост. Тя е 63-та мечка, починала от естествена смърт в приюта.


Ветеринарният лекар Азизджан Сезер, който е шеф на рехабилитационния център, каза, че Брютус е обитател на приюта от основаването му през 1996 г. „По време на престоя си тук, в нашия център, Брютус беше спокойна и любяща мечка. През последните пет до шест години тя беше на специална хранителна диета. Тя беше постоянно наблюдавана и проверявана", каза Сезер пред агенция Демирорен (DHA).


Сезер добави, че Брютус е последната известна оцеляла танцуваща мечка в Турция.


Кафявите мечки са често срещани в Северна и Североизточна Турция. Преди време популацията им е била сериозно нарушена и са били дори вид пред изчезване, поради унищожаване на местообитания и прекомерен лов. В наши дни популацията на мечките се възстановява бързо поради предприетите строги мерки. Стигна се до там, че те се превърнаха в източник на безпокойство заради нарастващите случаи на нападения.


Изхождайки от вековна култура на забавление, танцуващите мечки са били обичайна гледка в Турция, както и в България до края на 90-те години на миналия век. Чрез усилията на Световното дружество за защита на животните (WSPA), сега известно като Световна организация за защита на животните, кампания в Турция стартира през 1992 г. и получи международно признание през 1993 г., принуждавайки правителството да засили усилията за изкореняване на порочната практика с танцуващите мечки.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?