46

Край на евтинията в Одрин! Цените по пазарите подгониха нашенските

Синият пазар в Одрин е една от първите спирки за шопинг в северозападна Турция. 

Пазарът, който е отворен в събота, често дава възможност на гражданите да купуват по-пресни плодове и зеленчуци на по-ниски цени от тези в хранителните магазини в Турция. 

Това е един от най-оживените пазари в Одрин. Никога не е губил интереса на гражданите, макар че е временно на ново място, докато трае преустройството му поне до Нова година. Новата локация е на метри от старата.

Въпреки високата инфлация в Турция, с цените на зеленчуците и плодовете, пазарът е притегателно място за местните клиенти и туристи предимно от България и Гърция

Посетилите пазара обаче се оплакват, че цените са много по-високи от преди. Търговците твърдят, че при тях все още е по-евтино в сравнение със съседните държави

Често пазаруващи подчертаха, че преди година цените са били наполовина в сравнение с тези в България, сега разликата вече е много по-малка.

Скъпо е предимно за турците с ограничен доход. "Въпреки, че минималната работна заплата бе увеличена от юли и чисто е над 11 000 лири (742 лв.), тя не е достатъчна за живеене в страната“, коментира редовен посетител на пазара в Одрин. 

Граждани, които ще подготвят зимнина заявиха, че тук има зеленчуци на изгодни цени.

Пълно е със стока, но клиентите са по-малко от преди. Плодовете и зеленчуци са свежи и пресни, като разнообразието варира спрямо сезона.

Тези дни на пазара бобът се търгува за 70 лири (4,70 лв), зеленият фасул и някои сортове домати се продават за 60 лири (4 лв), праскови за 50 лири (3,40 лв), грозде 40 лири, тиквички, лимон, патладжан, морков, чушки, чесън, лук и ябълки има за 30 лири (2 лв), краставиците са 25 лири (1,70 лв), кило пъпеш и диня се продават за по 15 лири, което е около левче.

Синият пазар е отворен всяка сряда и събота. В събота пазарът е по-голям, затова често го наричат съботен пазар. Работното време на Синия пазар е от 8:30 сутринта докато се стъмни, обикновено около 18:30. През летните месеци е отворен до по-късно.

Синият пазар е условно разделен на две части. В предната част на пазара, където е централният вход, се продават основно хранителни продукти – плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, бяло сирене, яйца и ядки. В задната част на пазара ще намерите предимно дрехи – анцузи, блузи, дънки – и стоки за дома като килими, пердета и спални комплекти.

Ако идвате обаче за дрехи е по-добре да посетите другия голям пазар на Одрин, наречен Петъчния „Улус“ пазар. Той е най-големият пазар за дрехи в града.

Особеност на пазара е, че там няма да ви позволяват да избирате продуктите, затова ако за вас е важно да пипнете стоката, по-добре се насочете към пазаруване от магазин.

Изгответе списък със стоки, които искате да закупите от пазара предварително. Така ще прекарате по-малко време на пазара, който иначе е огромен, и ще ви остане допълнително време за пазаруване по другите магазини.

Ако е възможно, използвайте дребни пари. Избягвайте да давате едри банкноти и да чакате ресто – суматохата е голяма, особено в събота, и недоброжелателни търговци може да забавят, излъжат, или не ви върнат ресто.

Най-добре плащайте в лири. Ако плащате в лева – цената ще е завишена. 

Избягвайте да купувате от най-евтиното. Често, като обърнете в левове, разликата в цената е стотинки, но купувате по-качествени продукти.

Избягвайте търговци, чиято стока е без етикет. Най-вероятно ще ви обявят по-висока цена от реалната, тъй като са разбрали, че сте туристи.

Дръжте пари и лични вещи под око. Въпреки, че пазарът е безопасен, не подценявайте риска от кражба особено ако сте в навалица. Не дръжте портмонето и личните си вещи в плитки джобове или в ръката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
LocalGuideBG

LocalGuideBG

04.11.2023 | 23:15

Към редакцията на вестник Марица - моля споменавайте източника на информация в статиите - голяма част от информацията в тази публикация е взаимствана от https://localguidebg.com.

Отговори
0 0
Руси Чернев пред пощата

Руси Чернев пред пощата

01.10.2023 | 15:51

“Открит съм”. Само дето коментарите за мене са закрити, но това е нормално за открити политици като мене.

Отговори
7 0
Минималната заплата в Турция била 742 лв.

Минималната заплата в Турция била 742 лв.

01.10.2023 | 14:46

Че колко е в шорошляшки Булгаристан, за да сме по-добре?

Отговори
4 3
Отдавна вече не сме по-добре от турците

Отдавна вече не сме по-добре от турците

01.10.2023 | 15:39

Както и от румънците. Започна откакто любимецът на народа Бойко Борисов взе властта.

Отговори
7 3
ПП ДБ

ПП ДБ

01.10.2023 | 16:26

Ние вече отдавна сме във властта и стана МНОГО ПО-ЗЛЕ.... А вие сте същите 山МАТКИ

Отговори
3 2
Вие сте едно нищо, днс сте тук, утре ви няма

Вие сте едно нищо, днс сте тук, утре ви няма

01.10.2023 | 17:21

Помниш ли, когато всички българки, млади, стари, въздишаха по бате Бойко? А бате Бойко беше един як, мъжествен, цял Марлон Брандо на млади години, не тоя шкембест толуп днес.

Отговори
1 2
Кольо

Кольо

01.10.2023 | 23:28

Сега мяса на Бидон Гомно

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?