Следвайте ни

Край Италия дреме „огнедишащо чудовище“

viber icon

На южния бряг на Италия, на дъното на Тиренско море, дълбоко под вълните, се намира най - големият действащ вулкан в Европа, съобщи Би Би Си.

Гигантът диша заплашително през множество дупки по подводните си склонове и учените се опитват да разберат какво ще се случи, ако изригне. Прогнозите са много различни – чак до катастрофални.

При думите „италиански вулкани“ веднага човек се сеща за сицилианските Етна и Везувий, които някога са станали причина за смъртта на древноримския град Помпей. Но се оказва, че заплахата за жителите и туристите не се ограничава само до тези два. Има и друга заплаха - от дъното на морето.

Подводно чудовище, способно да причини опустошения в южната част на полуострова и на островите, е Марсили. Той се крие под вода на 175 км южно от Неапол. Височината му над морското дъно е 3000 м, дължината му е 70 км, а ширината е 30 км.

Марсили е най -големият действащ вулкан в Европа. Но едва ли някога ще го видите - от самия връх на огромното подножие до повърхността на Тиренско море има още 500 м.

Учените са знаели за съществуването на Марсили от сто години, но едва през последното десетилетие са започнали по същество да изследват всички опасности, които представлява този вулкан. И това, което разбраха, е тревожно.

Според последните резултати от компютърни симулации, вулканичната активност на Марсили (с унищожаването на част от вулкана) потенциално заплашва да генерира огромно цунами, а вълна с височина 20-30 метра може да удари бреговете на Калабрия и Сицилия.

По -лошото е, че ще има малко или никакво предупреждение за това потенциално бедствие. И това кара някои учени да алармират и настояват да използват най -новите технологии за проследяване на случващото се под вълните на Средиземноморието.

За съжаление не можем да изчислим точно степента на заплаха, която носи Марсили. „Просто нямаме достатъчно данни, за да направим това“, казва Глауко Галоти, физик от Университета в Болоня. Но имаме всички основания да смятаме, че този вулкан е опасен, подчертава ученият.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?