1553

Кралица Ружа вдигна Гърция на крак! И изчезна отново

Пет години след изчезването на Ружа Игнатова, наричана още "Кралицата на криптовалутите", и издирвана от ФБР, Европол и Интерпол, се е провела операция по издирването ѝ в Гърция, съобщава "Катимерини". Преди няколко дни (по-малко от месец) по информация от чужбина е сигнализирано, че Игнатова се намира в Гърция и провежда срещи с конкретни хора.

Въз основа на наличната информация, отдел "Издирване" на гръцката полиция EL.AS незабавно е организирал операция за нейното задържане. След обстойни издирвания обаче информацията не се е потвърдила.

Ружа Игнатова успява да открадне най-малко 4 милиарда долара от нищо неподозиращи жертви, чрез сложна измама с фалшивата криптовалута OneCoin, припомня „Катимерини“.

На 1 юли 2022 г. ФБР включва Ружа в списъка на десетте най-издирвани бегълци в света (единствената жена в първата десетка), и отбелязва, че "Игнатова се качва на полет до Гърция и след това изчезва. Възможно е да е пътувала с германски паспорт до Обединените арабски емирства, България, Германия, Русия, Гърция и/или Източна Европа."

Източници на EL.AS. отбелязват, че десетки държави работят в тясно сътрудничество на оперативно ниво за откриването на Игнатова, като обменят материали и информация.

От средата на май миналата година Игнатова е и в списъка на Европол с най-издирваните лица, а Интерпол е издал червена бюлетина за нея, която е придружена с парична награда. ФБР предлага награда от 100 000 щатски долара за информация, водеща до нейния арест.

Игнатова, която беше описана от тези, които са я срещнали, като "изключително харизматична и умела ораторка, която може да завладее събеседниците си в рамките на няколко минути", обещала, че OneCoin ще промени живота на хората без банкови кредити.

Хората по цял свят повярвали на разказа ѝ за сигурна печалба и паднали в капана ѝ, убеждавайки близките си да инвестират спестяванията си в OneCoin, да вземат заеми или да продадат недвижимо имущество. Всъщност Игнатова се възползвала от шумотевицата около криптовалутите.

Приказката вървяла гладко до началото на 2017 г., когато много от нищо неподозиращите граждани, които се доверили на "кралицата на криптовалутите", започнали да съобщават на властите, че нещо не е наред с инвестициите им.

На този етап дейността на Игнатова започнала да става интензивна и в САЩ - там всъщност американският адвокат, бивш съдружник на Игнатова, беше признат за виновен в пране на милиони долари. Щом заподозряла, че американските власти я следят, тя си поставила следващата голяма цел: да изчезне завинаги от картата на света. Развитието на приказката, която по пътя се превръща в трилър, се очаква с огромен интерес. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?