49

Крал Чарлз III с първо обръщение към британския парламент

Чарлз III направи първо обръщение към парламента в качеството си на крал, след като се възкачи на трона след смъртта на майка си, кралица Елизабет II.

"Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация", заяви той пред членовете на изборната долна камара на общините и горната камара на лордовете, събрани в Уестминстър Хол.

Най-старата част на многовековния британски парламент ще приюти ковчега на покойната му майка от сряда вечерта за четири дни на официално полагане в ковчег до държавното ѝ погребение в понеделник.

"Заставайки пред вас днес, не мога да не почувствам тежестта на историята, която ни заобикаля и която ни напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които се посвещават членовете на двете камари", заяви Чарлз.

Той отбеляза, че кралицата е дала "пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам вярно".

След това Чарлз ще отпътува за Шотландия, където ще се присъедини към процесията, съпровождаща ковчега на кралицата по Кралската миля в Единбург до катедралата "Сейнт Джайлс", преди религиозната служба и бдението по-късно днес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдив

Пловдив

12.09.2022 | 16:34

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
2 4
мюмюн

мюмюн

12.09.2022 | 15:49

к'о крал, к'о, в Столипиново ние го научихме!

Отговори
2 4

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?