71

Крал Чарлз III грейна върху новите банкноти, вижте ги

Централната банка на Англия разкри дизайна на банкнотите на крал Чарлз III. Портретът на краля ще се появи върху съществуващите дизайни на четирите полимерни банкноти (£5, £10, £20 и £50), без други промени в съществуващите дизайни, пише dariknews.bg .

Образът на краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и в камея в прозрачното защитно прозорче. 

Очаква се новите банкноти да влязат в обращение до средата на 2024 г. Всички полимерни банкноти с портрет на покойната кралица Елизабет II остават законно платежно средство и обществеността може да продължи да ги използва както обикновено, съобщават от банката. 

За да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна, нови банкноти ще бъдат отпечатани само за замяна на износени банкноти и за да се отговори на всяко общо увеличение на търсенето на банкноти, категорични са от банката. 

„Много съм горд, че банката пуска дизайна на нашите нови банкноти, които ще носят портрет на крал Чарлз III. Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти. Хората ще могат да използват тези нови банкноти, когато започнат да влизат в обращение през 2024 г.", каза гуверньорът на банката Андрю Бейли.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Българин

Българин

20.12.2022 | 20:50

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
0 0
Логично е

Логично е

20.12.2022 | 12:15

Това да доведе до срив в курса на лирата

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?