46
Следвайте ни

Крах: Турската лира се срина с още 8 на сто след изказване на Ердоган

Ердоган: Няма да има предсрочни избори 

viber icon

Президентът и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган отговори днес на настоятелните искания на опозиционните партии за предсрочни общи избори в Турция. 

„Защо тази опозиция се мори толкова много“, попита Ердоган, аргументирайки, че „те знаят, че не могат да изпреварят постиженията на управляващата ПСР и коалиционния партньор Партията на националистическото движение (ПНД)“.

Президентът изрази надеждите си, че "ПСР ще спечели изборите през 2023 г. и ще счупи нов рекорд" тогава.

„Все още говорим за предсрочни избори отново и отново... Не, предсрочни избори няма да се случат. Юни 2023 г. е датата за избор“, каза Ердоган, добавяйки накратко, че „практиката за провеждане на избори на всеки 15-20 месеца отдавна е отминало, това вече е история. Това е привично за примитивните племена."


Турската лира се понижи с 8% само за ден, след като президентът Ердоган защити неотдавнашните нетрадиционни намаления на лихвите и обеща да спечели "икономическата война за независимост" въпреки широко разпространените критики на опозицията в страната и противоположни мнения на финансисти. 

Лирата днес достигна до 12,76 спрямо долара, еврото се приближава до психологическия праг от 15 турски лири. 

Пазарът е изключително динамичен и обменните бюра затвориха светлинните си табла за обмен на валута, тъй като не смогват да отразяват промените в курса днес. Лирата е загубил 40% от стойността си тази година, включително почти 20% спад от началото на миналата седмица.

Ердоган упражни натиск върху централната банка да се насочи към облекчаване на лихвения процент, който има за цел, според него, да увеличи износа, инвестициите и работните места.


Бившият заместник-управител на централната банка Семих Тюмен, който беше уволнен от Ердоган миналия месец, призова, „този ​​ирационален експеримент, който няма шанс за успех, да бъде изоставен незабавно и да се върнем към качествени политики, които защитават стойността на турската лира и просперитета на турския народ“, каза той в Туитър.

Ердоган заяви: „Отхвърлям политиките, които ще свият страната ни, ще я отслабят, ще обричат ​​хората ни на безработица, глад и бедност“, каза Ердоган след заседание на кабинета.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пловдив

Пловдив

23.11.2021 | 19:21

Според Ердоган ние сме примитивно племе, което прави избори не през 15 - 20 месеца, през 3 месеца и пак избираме същото!!! Примитивни мазохисти!

Отговори
2 3
Столипиново

Столипиново

23.11.2021 | 22:58

И Чаушеску тъй хортуваше.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?