4020

Кой е най-миризливият плод на света?

Дурианът, известен още като дуриао или дурианго, е един от най-противоречивите продукти в света. Обичан от някои и мразен от други, този екзотичен плод обикновено се сервира както суров, така и варен. Принадлежащ към семейството Слезови (Malvaceae), дурианът се добива главно в Малайзия, Тайланд, Филипините и Индонезия, но е станал популярен в цяла Азия. Между другото, дурианът е роднина на нашенската бамя и ружата –те също са от семейството Слезови.

В някои страни дурианите е забранено да се носят на обществени места като самолети, влакове, метро и автобуси – и за това има основателна причина. Вонята му е не само изключително силна, но упорита и много досадна. Въпреки ужасната миризма, напомняща на мръсни чорапи, плодът е доста популярен в някои региони и е богат с главните хранителни вещества за здравето освен, че съдържа кремообразна каша с несравним сладък вкус.

Д-р Лий Чинг Ли разказва и посочва следните преимущества при консумирането на дуриан. 

Хранене и ползи

В сравнение с други плодове, дурианът има доста високо съдържание на калории и мазнини - порция от 100 грама дава 147 калории и 5 грама мазнини, пише actualno.com. Плодът също е богат на витамини и минерали, с 33% от препоръчителната дневна доза тиамин (известен също като витамин B1), 24% витамин B6 и 24% витамин C. При това, е подходящ източник на манган и рибофлавин (витамин B2).

Въпреки вонята, дурианът е изключително здравословен, дори повече от много други плодове. Естествено богат на желязо, витамин С и калий, той подобрява мускулната сила, здравето на кожата и дори понижава кръвното налягане. Един малък дуриан съдържа 23 грама диетични фибри, което е почти цялата ви дневна хранителна нужда.

Плодът също изобилства с растителни здравословни съединения, включително каротеноиди, антоцианини, флавоноиди и полифеноли, които са антиокислителни вещества и предотвратяват преждевременното стареене и развитието на различни заболявания.

Всички части на растението - листа, кора, корени и плодове, са използвани в малайзийската традиционна медицина в лечението на най-различни заболявания, сред тях жълтеница, висока температура и кожни проблеми. Изследванията сочат, че плодът на дуриана предоставя следните преимущества за здравето:

- редуцира риска от рак: антиокислителите неутрализират свободните радикали, насърчаващи рака. Екстрактът от дуриан пречи за разпространението на рак на гърдата;

- ограничава рисковете за сърдечни заболявания: определени вещества в дуриана понижават степента на холестерола и възможността за атеросклероза и за втвърдяване на артериите;

- противостои на инфекциите: кората на плода съдържа съединения с антибактериални и антиферментационни свойства.

- намалява кръвната захар: понеже гликемичният индекс на дуриана е по-нисък от този на много други тропически плодове, консумирането му понижава степента на кръвната захар.

Как се готви дуриан?

Измерването на зрелостта на един дуриан и решението кога да бъде приготвен е въпрос на вкус. Някои обичат да ядат малко неузрял дуриан, преди плодът да издаде силната си миризма и пулпата да е още хрупкава. Мнозина харесват зрял дуриан, когато миризмата е силна, но преди плодът да е презрял. Узрелите дуриани, които вече се делят, трябва да се използват незабавно или ще започнат да ферментират. Презрелият плод понякога се готви в пикантни ястия като къри.

Работата с дуриан може да остави ръцете ви да миришат цял ден. За да бъде премахната миризмата, се пуска гореща вода върху кората на плода. Често консумират дуриана пресен, но също така е популярен за приготвяне на сладкиши, сосове, печива, напитки, десерти и много други.

Отпадъците от дуриан могат да се използват и в зареждането на електроника. Изследователи от университета в Сидни са разработили начин да ги превърнат в суперкондензатор, който зарежда лаптопи, телефони и др.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мухльовците от  село добрич

Мухльовците от село добрич

09.02.2024 | 08:41

Могат да кажат!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?