46

Кой е "мозъкът на Путин" - бащата на убитата Даря Дугина

Александър Дугин е руски философ и виден ултранационалистически идеолог, за когото се смята, че е изключително близък до руския президент. Мнозина дори го смятат за "мозъка на Путин". И въпреки че не е държавен служител и не заема висш пост, той е символична фигура в съвременната руската политика.

В някои западни медии вече се лансира теорията, че именно той, а не дъщеря му Даря, е трябвало да загине при снощния взрив. Колата, в която пътуваше 30-годишната Дугина избухна на път край Москва, а по-късно стана ясно, че в нея е имало поставено взривно устройство, предава "Дарик."


Наричат го още "Разпутин на Путин. Но, кой е Александър Дугин?

Той отдавна се застъпва за обединението на рускоезичните и други територии, включително Украйна, в нова и мощна Руска империя. Неговата книга от 1997 г. "Основи на геополитиката: Геополитическото бъдеще на Русия" се разглежда като крайъгълен камък за експанзионна външна политика на Путин.

Смята се, че именно неговите писания са повлияли на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и на пълномащабното нахлуване в Украйна, което започна на 24 февруари тази година. Дугин неведнъж е призовавал публично Руската федерация да бъде по-агресивна на световната сцена. Неговата антизападна, ултранационалистическа философия се превърна в доминираща политическа идеология в Русия и помогна за оформянето на експанзионистичната външна политика на президента Путин, най-вече по отношение на Украйна, пише BBC.

Дъщеря му, журналист и политически коментатор, споделяше подобни възгледи и редовно се появяваше в националистическия телевизионен канал Царград, за да хвали действията на Русия в Украйна. Както бащата, така и убитата Дария са в списъка санкционирани от САЩ и Обединеното кралство след войната в Украйна.


 


Министерството на финансите на САЩ обяви през март, че Дугин, който вече беше поставен в списък със санкции през 2015 г. след анексирането на Крим, контролира уебсайт Geopolitica, който дава поле на "руските ултранационалисти да разпространяват дезинформация и пропаганда."

Дугина беше санкционирана като главен редактор на уебсайта United World International, който според американски служители е действал от името на Евгений Пригожин, руски бизнесмен с близки връзки с Путин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Фръъъцццц

Фръъъцццц

22.08.2022 | 03:02

Не ме интересува този кой е . Мразя политика и не я следя.

Отговори
0 1
dimitrov

dimitrov

21.08.2022 | 19:31

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?