49

Кой е Лотос - новият шеф на "Вагнер" след смъртта на Пригожин

Антон Елизаров, познат като Лотос, е новият шеф на частните наемници “Вагнер”. Действията на групата вече ще зависят от неговите решения, съобщиха членове на формированието в официалния си канал в Телеграм.

Те разкриват, че Евгений Пригожин е имал предсмъртни инструкции, като първата е Елизаров да заеме мястото му. “Не искам да казвам много, затова ще бъда кратък. ЧВК “Вагнер” дава клетва да екзекутира виновника, ние вече знаем кой си ти, ще пробием от Беларус в Русия, чакай ни, куче”, пише още в съобщението, като се посочва, че това са думи на самия Елизаров. Лотос вероятно визира самолетната катастрофа от миналата сряда, при която Пригожин и още важни фигури от “Вагнер” загинаха в Тверска област.

Елизаров е роден през 1981 г. в Зерноград, Ростовска област. Завършва Уляновското гвардейско военно училище “Суворов” през 1998 г. Същата година става военен комисар в Рязан и завършва обучението си във Висшето военновъздушно командно училище.

Между 2003 и 2006 г. Елизаров е командир на парашутен взвод и щурмова дивизия в Югоизточния окръг, част е и от бригада на главното разузнаване, разположена в Краснодарския край. Предполага се, че е участвал във военните операции в Северен Кавказ по време на Руско-грузинската война. През 2014 г. Елизаров е уволнен от армията и му е наложена условна присъда и глоба от 100 хил. рубли за незаконна приватизация на служебен имот.

Вероятно през 2016 г. Елизаров се присъединява към “Вагнер”, където получава и прякора Лотос. Като член на групата той участва във военните действия на Русия в Сирия, между 2016 и 2019 г. е инструктор в Централноафриканската република, а през 2021 г. е командир на щурмова бригада в Либия. През октомври 2022 г. Елизаров участва във войната на Русия в Украйна, като е замесен в създаването на т.нар. народна милиция в Белгород. Същата година Владимир Путин го удостоява със званието “Герой на Русия”. Лотос е герой и на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. През януари т.г. е командир на войските на “Вагнер” при окупирането на град Соледар в Донбас.

 Междувременно Путин се опасява, че го очаква нов военен бунт заради смъртта на Пригожин, твърдят близки до Кремъл източници, пише The Moscow Times. Притесненията на руския президент са, че поддръжници на “Вагнер” го обвиняват директно за гибелта на Пригожин и търсят възмездие. Според информация Кремъл се опитва да попречи погребенията на Пригожин и на останалите от “Вагнер” да се превърнат в голямо публично събитие. Церемония за “Герой на Русия”, какъвто е и загиналият шеф на частните войски, би трябвало да включва военен взвод, гвардия и оркестър.

Руски медии твърдяха, че погребението на Пригожин е било във вторник на Серафимовското гробище в Санкт Петербург, където са били монтирани металотърсачи, имало е и мерки за сигурност. По-късно пресслужбата му обяви, че той е бил погребан с частна церемония в покрайнините на града. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин не планирал да присъства на погребението, както и че не знаят къде ще е то, защото това било решение на семейството. 


 

 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Реалността Милко

Реалността Милко

30.08.2023 | 08:31

Е че си търтей Хората който се трудят отдавна реално са на трудовите си места още в 07 часа 07 минути

Отговори
2 4
Милко

Милко

30.08.2023 | 07:19

И тоя е пътник...

Отговори
4 3
Там все герои се въдят

Там все герои се въдят

30.08.2023 | 07:11

А обикновено някакви животни.

Отговори
8 1
Реалност

Реалност

30.08.2023 | 07:07

И този Лотос ще отиде при шефа си....

Отговори
3 5

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?