Следвайте ни

Кой е Кико Дончев, българинът до Илън Мъск СНИМКИ

viber icon

Сърфист, любител на екстремните ски, пианист като дете, наследствен математик. Това показва бърз преглед на профилите на Кико Дончев, директор на наземни операции и подготовка за изстрелване в SPACE X. Българинът беше до Илон Мъск при изстрелването на совалката тази нощ.

Кико е син на Ясен Дончев, който от 2000-а година е преподавател в Университета в Мичиган. По всички личи, че тогава семейството емигрира в Америка.

Кико Дончев


Там израства и Кико според свидетелства на пианистката ни Ани Гогова, която му дава частни уроци като дете. Българката също специализира пиано в Университета в Мичиган. После е преподавател там, сега  живее и работи в Чикаго. Ани е от Бургас, завършва Музикалната академия в София. И снощи написа, че е горда със своя ученик Кико, поствайки снимка на Дончев до Илон Мъдск.

Учителката по пиано на Кико Дончев - Ани Гогова

Самият Кико не е особено активен в социалните мрежи. Но по снимките си личи, че кара сърф, обича да е сред природата. Има снимки от екстремно каране на ски в Америка. Не липсват и романтични снимки на лодка, както и с очевидно близка дама.
 Както стана ясно, Кико е наследствен математик.

Бащата на Кико, Асен Дончев

Бащата Асен е роден през 1948 година в Плевен. Завършва гимназия (1966) със златен медал в родния си град. Следва една година в МЕИ, София (специалност  Електронни изчислителни машини), след което продължава образованието си във Варшавския Технологичен Университет, Полша. Очевидно е гений. След втори курс преминава на индивидуална програма, ориентирана към математическа теория на управление и започва да се занимава с научна работа в тази област. Завършва университета с магистърска степен (1971), а през 1974 г. получава и докторска степен (Ph.D.).

След завръщането си в България, работи (1975 –1989) в Институт по математика и механика ( дн. ИМИ-БАН) на ЕЦММ, където се хабилитира (1983), защитава дисертация за доктор на математическите науки (дмн, 1987) и става професор.

От 1990 г. е редактор (Associate Editor) в Mathematical Reviews, а от 2000 г. –  извънреден  професор в Университета в Мичиган.

Следващите му стъпки в кариерата отвъд океана: докторска степен (Ph.D., 1974), доктор на математическите науки (дмн, 1987). доцент (1983), професор (1988).

Работи основно в областите  Вариационен анализ, Оптимизация, Оптимално управление, както и в съседни области като Функционален анализ, Теория на апроксимациите, Диференциални включвания, Числени методи.

 

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Коментари (3)

irinka

irinka

31.05.2020 | 21:13

След българския актьор носител на холивудска статуетка за нещо си имаме и тайнствено появяване на българин на снимка, разкрита от учителката му по пиано. Май тя единствена знае кой е Кико и за какви умения се е щракнал на портрет.

Отговори
0 6
Val Marinov

Val Marinov

31.05.2020 | 17:07

След "коментара" на МХМ, има ли още някой, който да се пита защо България се влачи на опашката на нормалните държави? Какво удоволствие само да лепиш етикети и наплюеш по-успелите от тебе белким ги свалиш то твоето мизерно, жалко ниво. Не мисля, че Кико и Асен ще видят този коментар, но все пак аз искам да им кажа извинявайте за коментари като горния. Аз се гордея с вас и ви пожелавам още много успехи. Бъдете горди българи в САЩ и нека кучетата да си лаят.

Отговори
7 0
мхм

мхм

31.05.2020 | 13:00

С две думи- наследствен егоист!!!

Отговори
4 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?