1553

Котката Джесур ходи с 3D протеза, след като загуби крака си при атака на куче

Котка, която загуби единия си крак в резултат на нападение от бездомни кучета, беше снабдена с протеза на крака, произведена авангардно с 3D принтер.
Котката, която Есра Безер, учителка по литература в училище в квартал Ефелер в окръг Айдън, Западна Турция, хранеше на улицата, беше нападната от бездомни кучета.

АА
Установено е, че котката, която е откарана във ветеринарна клиника, е получила сериозни наранявания и в резултат на усложнения, се е наложило отрязването на единия й крак. Докато котката беше лекувана, започна работа за направата на протеза, която да замени липсващия крак.

АА
Преподавателят доц. д-р. Бурак Антакялъоглу, от факултета по ветеринарна медицина на Университета Аднан Мендерес, потърси алтернативно решение на пробрема, тъй като титаниевите протези са скъпи и рядко срещани. След обстоен анализ е проектирана протеза, изработена от специален пластмасов материал, който може да бъде произведен с 3D принтер.

АА
С подкрепата на Фатих Гюрлер, старши студент във факултета, протеза, подходяща за котката, беше подготвена и поставена в операция, която отне около 4 часа. Котката наречена Джесур (Смел), бързо свикна с протезата и започна да ходи безпроблемно.

Антакялъоглу отбеляза, че са щастливи, че са извършили такава уникална и важна операция успешно.
Антакялъоглу заяви, че са направили измервания от здравия крак на Джесур с помощта на томографско изображение.

АА
След моделирането проектирахме нов крак със съвместима с тъканна нишка. Този крак беше точно същият, какъвто трябва да бъде нормално. Това беше нашата цел. След като намерихме най-правилния ъгъл и позиция на стъпалото, направихме операция за вътрекостен имплант.
"Измина период от около 3-4 месеца след операцията. Имахме много въпросителни за това дали котката ще свикне с протезата, но с радост видяхме, че той започна да ходи до тоалетната сам, стоейки на четири крака. Бързата адаптация на Джесур към протезата и способността му да ходи ни дадоха надежда и светлина.

АА

Най-вероятно отсега нататък ще има надежда и за други домашни любимци по света, страдащи от подобни проблеми.
Антакялъоглу добави, че са подготвили научна статия за метода, който са разработили, и че искат да представят метода в научната литература.
Есра Безер заяви, че е щастлива, че Джесур бързо се адаптира към неговия протезен крак. "Вече не го виждаме като с три крака. Неговите игри и скачане не се различават от другите котки. Той е много любящ котарак."

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?