Следвайте ни

Космонавтите ще носят пистолети при полет

Космонавтите преминават всевъзможни тестове и се подлагат на множество изпитания на Земята, преди да се отправят към необятния космос. Досега обаче в тези обучения не се предвиждаше те да пътуват въоръжени.

Руските власти планират да променят това. Страната вече тества пистолет, който би могъл да бъде изпратен в Космоса заедно с хората. Той няма да бъде използван извън пределите на Земята, а на нейна територия, при завръщането на совалките.

Според директора на руската космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин това се налага, защото все по-често астронавтите кацат в отдалечени райони. Пилотираните кораби се отправят към руския Далечен Изток при кацането си на планетата. "Възможно е приземяванията да бъдат и район, който не е населен, в гора или в степите. Космонавтите казват, че би било добре да имат оръжие", посочва Рогозин.

Той добавя, че то вече се тества и най-вероятно след година и половина ще стане част от комплекта, с който космонавтите напускат пределите на Земята. 

Във функциите на подобни оръжия влиза както защитата на хората в диви местности, така и изстрелването на сигнални ракети.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?