Следвайте ни

Космическа сензация: НАСА откри следи от древни реки на астероида Бену

viber icon

Американската междупланетна станция "ОСИРИС-РЕКС" състави пълна карта на повърхността на астероида Бену и откри в кратера Найтингейл, където кацна апаратът в края на октомври, залежи от минерали, възникнали от течението на речни потоци, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Анализирайки снимките от зоната на кацане на "ОСИРИ-РЕКС" ние забелязахме в кратера Найтингейл цяла мрежа от тънки бразди, запълнени с ярки минерали.Предполагаме, че това са залежи от карбонати, аналогични на тези, които се срещат в метеоритите-хондрити, претърпели въздействието на водата. Ако това действително е така, това означава, че потоци от течна вода са преминавали по повърхността на прародителя на Бену в продължение на хиляди, а може би и на милиони години", пишат изследователите.

Сондата "ОСИРИС.РЕКС" беше успешно изстреляна през септември 2015 година, като мисията й се състои в приближаването да астероида Бену и взимане на образци от почвата му. Апаратът достигна до небесното тяло през месец декември 2018 г., припомня агенцията, а през октомври тази година кацна на повърхността му.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тони

Тони

10.10.2020 | 08:21

НАСА лъжат, като за световно, колкото са били и на Марс.

Отговори
0 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

09.10.2020 | 22:57

Въобще не ги интересува имало ли е вода или е нямало.Единственото което ги интересува е дали има злато,редки метали и диаманти.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?