44
Следвайте ни

Кошмарен сценарий за Истанбул: Морето ще погълне плажовете и църквата "Св. Стефан" 

viber icon

Според последната световна карта „изменение на климата“, крайбрежната карта на Истанбул ще се промени след 40 години в резултат на затопляне с 1,5 градуса. Ако се реализира 3-градусовият песимистичен сценарий, морските води ще навлязат на два километра от брега, а много сгради и региони ще бъдат наводнени.


Базираната в САЩ организация Climate Central, която изучава ефектите от покачването на морското равнище разкри, че Китай, Индия, Виетнам, Малдиви и Индонезия са страните, които ще бъдат най-засегнати от негативите. Според новото проучване на агенцията, около 385 милиона души по света живеят в райони, които ще бъдат наводнени. В сценария, при който затоплянето може да бъде ограничено до 1,5 градуса, 510 милиона души ще трябва да мигрират, а в случай на 3 градуса, повече от 800 милиона души ще трябва да мигрират.


Най-важната последица от предизвиканото от човека изменение на климата е повишаването на Морското равнище поради топенето на ледниците. Ново моделиране показа, че ако генерирането на Емисии не бъде спряно, след 40 години, плажовете на Истанбул ще бъдат потопени и водата ще достигне на места до 2 километра навътре. 


Учените по климата казват, че Земята вече е с 1,2 градуса по-топла, отколкото в доиндустриалните времена, а увеличението трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса до края на този век. Въпреки това, дори и в най-оптимистичния сценарий, където емисиите на парникови газове започват да се намаляват от днес и стават нула през 2050 г., е почти невъзможно да се постигне целта от 1,5 градуса. В песимистичната ситуация, увеличаването на емисиите продължава до 2050 г. 
Повишаването на температурата ще достигне 3 градуса до 2060 г. А океаните ще продължат да се увеличаван в продължение на десетилетия, докато достигнат най-високите си нива поради топенето на ледниците.


Според модела на Climate Central, ако увеличението се задържи на 1,5 градуса, картата на Истанбул ще бъдат променена осезателно. 
Морето ще достигне на 2 километра навътре в Бакъркьой и района. Крайбрежието на Кадъкьой ще е изцяло потопено, а най-елитния търговски булевард Багдат, в азиатската част на мегаполиса ще е частично потопен.
Бреговете на Златния рог, в това число и желязната българска църква "Св, Стефан" са потопени на места до 250 метра.

Езерото Кючукчекмедже се слива с язовир Сазлидере.

Ако се реализира песимистичният сценарий и увеличението на средната глобална повърхностна температура достигне 3 градуса, дворците Долмабахче и Чираан и стадиона на Бешикташ "Водафон арена" ще са наводнени. Черноморски райони до летище Истанбул, също напълно ще бъдат потопени. На Златния рог корабостроителница Истанбул ще е под вода.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?