Следвайте ни

Кошмарът в Измир: Трусът ударил с мощта на 40 атомни бомби

viber icon

Видният турски сеизмолог проф. д-р Ахмет Ерджан заяви, че земетресението, което разлюля Измир вчера, е най-голямото в региона от 2500 години. А генерираната енергия е около 40 атомни бомби. За щастие епицентърът е бил в морето между турския район Сеферихисар и гръцкия остров Самос. 


Проф. Ерджан каза, че енергията от земетресението е причинила разлом с дълбочина 2,36 метра в морското дъно, което е причината първоначално за изтеглянето на водата от заливите край Сеферихисар, и последвалото цунами, заляло курортното градче Съаджък, в район Сеферихисар до Измир. Подобни наводнения имаше и в крайбрежните градчета на остров Самос. 
Предполага се, че дължината на разлома, образуван в морето, е приблизително 74 километра. 

Сеизмологът допълни, че напрежението е голямо. Нагнетявано е от хилядолетия и се очаква да има още вторичните трусове, които ще продължат между 15 и 30 дни, не е изключено те да достигнат 6 по Рихтер.


"Броят на земетресенията с такава сила в този регион през последните 2500 години е приблизително 17, но това е най-мощното до момента", каза той.


Земетресението е усетено 4 пъти по-силно в измирските райони, Байраклъ, Алибей, Каршияка, Бостанлъ и Мавишехир, в сравнерие с други райони. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?