Коронавирусът стигна и Япония, заразени са 10 пътници на круизен кораб

Най-малко 10 души на борда на круизен кораб, акостирал до бреговете на японското пристанище Йокохама, са дали положителна проба за наличието на коронавирус, съобщиха здравните власти в Токио, цитирани от националната телевизия в страната.

Към момента над 300 от общо 3700 пасажери и екипаж на “Даймънд Принцес“ са тествани за коронавирус. Местните власти вече се подготвят за много повече заразени и предприемат превантивни мерки в целия район на пристанището. Проверките започнаха, след като 80-годишен пасажер от Хонконг се разболя от вируса.

Всички 10 случая до момента са регистрирани при лица над 50 години, заяви японският телевизионен оператор NHK. „Четирима са над 50, четирима са над 60, един е над 70, а друг е на 80 години. За двама от тях се казва, че са японци и нито един не е в сериозно състояние", съобщи телевизията.

Към 4 февруари само в Китай сега има повече от 24 300 случая на вируса, като починалите са 490 души. Засега е много по-малък броят на случаи в други страни по света, като само двама души извън континентален Китай са умрели от болестта.

Мъжът от Хонконг, за който се смята, че е първоизточникът на вируса, се е качил на круизния кораб в Йокохама, Япония, на 20 януари и е слязъл в Хонконг на 25 януари. Едва три дни по-късно е установено, че тестовата му проба за наличие на коронавирус е положителна.

Пътниците и екипажът на кораба ще бъдат под карантина за 14 дни, тъй като се смята, че инкубационният период на вируса е около две седмици. Според властите в Япония най-застрашен е  екипажът, като вече над 30 от корабните работници на круизния лайнер са показали симптоми на коронавирус.

Това е вторият подобен случай, при който има опасения, че круизен кораб се е превърнал в огнище на заразата, след като миналата седмица над 6000 души на борда на круизен кораб в италианско пристанище бяха поставени под карантина за 3 дни след съмнения, че китайски пътник може да носи вируса. Тестовете тогава бяха отрицателни. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата