Коронавирусът разболя и световните пазари

Финансовите пазари регистрираха чуствителен спад заради притесненията от избухването на епидемията от коронавируса в Китай.

Индексът на Лондонската стокова борса FTSE 100 потъна с над 2% или 155 пункта до 7,430. Японският индекс Nikkei също загуби 2% от стойността си.

Ръс Мулд от брокерска къща AJ Bell коментира пред „Гардиън“: „Пазарът отново е в паника заради китайския коронавирус. Удължената ваканция за Лунната нова година не е повод за празнуване, вместо това виждаме засилване на усилията да се спре заразата – ограничават се пътуванията и се поставят под блокадацели градове“.

Рестрикциите върху туристическите пътувания удариха сериозно акциите на авиокомпании и хотелски вериги. Компаниите от минно-добивния сектор също са под колосален натиск, след като бурно развиващият се промишлен сектор на Китай е в застой.

Европейските компании за луксозни стоки като LVMH, Kering, L’Oréal, Burberry и Hermes, също претърпяха удар - бяха изтрити близо 50 млрд. долара от пазарната им капитализация. Анализаторите на Bernstein изчисляват, че китайските потребители харчат 149 млрд. долара по време на най-големия празник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?