Следвайте ни

Коронавирусът превърна затлъстяването в пандемия

Един от всеки трима души в Турция е с наднормено тегло

viber icon

Степента на разпространение на затлъстяването в Турция се е увеличила значително по време на епидемията от COVID-19, превръщайки проблема с наднорменото тегло в пандемия, разкрива доклад, изготвен от парламентарна комисия.


Хората, прекарващи повече време вкъщи поради локдауна и други ограничения, са основната причина за нарастващото затлъстяване в страната по време на пандемията, се посочва в доклада.


Един от всеки трима души в Турция е със затлъстяване, се казва в доклада.


През 2008 г. само 15 процента от населението е с наднормено тегло, но процентът на затлъстяване сред населението се увеличава постепенно през следващите години, като се качва до 21,1 процента през 2019 година.


Последният доклад обаче установява, че нивата на затлъстяване варират в различните региони, като западните региони показват по-голямо разпространение на затлъстяването сред хората, отколкото източните региони.


Регионът на Черно море оглавява списъка с 37,5% от населението със затлъстяване, следван от региона на Централен Анадол с 36,9%.


В Истанбул, най-големият град в страната, 30,7 процента от населението е със затлъстяване.


Според доклада около 39,1% от жените и 24,5% от мъжете страдат от затлъстяване.


„Затлъстяването е по-високо сред жените поради липса на физическа активност, психологически проблеми, ниски доходи и ниско ниво на образование,“ според проучването.


Увеличението на нивата на затлъстяване сега се счита за „пандемия“, заключава докладът.


Подчертавайки, че здравните разходи на хората, страдащи от затлъстяване, са 2,5 пъти по-високи от здравите, докладът прогнозира, че разходите, свързани със затлъстяването, ще представляват 12% от всички здравни разходи в Турция в близко бъдеще.


В доклада се подчертава, че стресът, заседналият начин на живот и технологиите, като смартфони, телевизори, компютри, таблети и асансьори, които намаляват мобилността и физическата активност, както и консумацията на нездравословни храни с високо съдържание на мазнини са основните причини за нарастващото затлъстяване.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?