Следвайте ни

Коронавирусът е "заговор на суперсили", вярват 46% от турците

viber icon

Турската общественост изпитва смесени чувства по отношение на пандемията COVID-19. Онлайн проучване, проведено от професор Вейсел Бозкурт, член на Съвета по социални науки към Министерството на здравеопазването, на което е възложено да измерва социалното въздействие на вируса, установи, че хората се страхуват много от инфекция, но въпреки това пренебрегват защитните мерки.

Проучването, проведено с 2515 души в цялата страна между 29 август и 5 септември, хвърля светлина върху общественото мнение за пандемията. Според 43% от интервюираните, вирусът е „заговор от суперсили“. Други 52% от интервюираните заявяват, че смятат, че вирусът е „произведен в лаборатория“.

Почти половината от интервюираните казват, че се страхуват от инфекция, но мнозинството казва, че се страхуват повече, че любим човек ще бъде заразен.

Резултатите от проучването също показват, че хората са склонни да игнорират носенето на маски и поддържането на социално дистанциране в зависимост от възрастта им. 

Тези под 25-годишна възраст са най-малко чувствителни към правилата, докато тези над 65-годишна възраст са най-подчинени на правилата. 

Една от основните причини за игнориране на правилата е мисълта, че вирусът няма да им навреди. Фразата „нищо няма да ми се случи“, използвана от турците за премахване на опасенията за здравето или безопасността, е отразена в отговорите на въпросите за небрежност.

Около 99% от възрастните граждани казват, че носят маски. Не е малък и броя от 90% за тези на средна възраст или под 25 години, които твърдят, че спазват изискването за носене на маски. 

По-голямата част от тези, които се придържат към правилата за носене на маски, са пенсионери и домакини, докато тези, които казват, че не винаги спазват правилата са били предимно самостоятелно живеещи лица и студенти.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?