4232

Кораб с над 5000 тона помощ за Газа отплава от Турция

Кораб, превозващ хуманитарна помощ, предназначена за Газа, отплава от Южна Турция към палестинския анклав Газа.

Общо 5066 тона помощ, включително храна, продукти за грижа за бебето, спални чували и стоки без глутен, бяха натоварени на кораба в международното пристанище Мерсин под ръководството на Турския червен полумесец (ТЧП).

ТЧП

На официална церемонията за изпращане на „11-ия кораб на добротата“, заместник-председателят на Турския червен полумесец Рамазан Сайгили заяви, че организацията подготвя да изпрати още един кораб в Газа в най-скоро време.

ТЧП

„Сега изпращаме най-големия по тонаж кораб, с който някога сме плавали... Операцията за оказване на помощ на Турция ще продължи, докато последният жител на Газа се върне в дома си и намери мир“, добави Сайгили.

Очаква се корабът сред около два дни, да пристигне в египетското пристанище Ал Ариш, откъдето съдържанието му ще бъде прехвърлено в близката Газа.

ТЧП

Близо 34 700 палестинци са били убити в Газа от 7 октомври, по-голямата част от които са жени и деца, а 78 000 други са ранени, според палестинските здравни власти.

Близо 7 месеца след израелската война огромни части от Газа са в руини, тласкайки 85 процента от населението на анклава към вътрешно разселване на фона на осакатяваща блокада за храна, чиста вода и лекарства, според ООН.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?