Следвайте ни

Кораб с монети за $2 милиарда e потънал край Созопол

viber icon

Напред, търсачи на богатства или просто силни усещания. Кораб, натоварен със тонове златни гвинеи, предназначени за англо-френските войски, вероятно е потънал край българските брегове. Затова има писмени доказателства. Оценяваното на около 2 млрд. долара съкровище обаче остава неоткрито и до днес.

Д-р Найден Прахов от Центъра за подводна археология в Созопол разказа пред Нова ТВ, че има много легенди и водолазите вярват, че в техния район се намира този кораб, но той може да е по цялото крайбрежие оттук до Севастопол. Божидар Димитров твърдеше, че е възможно „Черният принц“ да е преминал Босфора и попадайки в голяма морска буря, да е потънал край бреговете на Странджа.

През 1875 г. френски водолази са били по следите на изчезналия кораб и в турски, и в наши води. Откриват повече от 10 потънали плавателни съда, но не и „Черния принц“. Безуспешни експедиции у нас правят италианци, норвежци и германци, а през миналия век корабът е търсен и от специална водолазна група от СССР.

През 90-те години на 20-ти век български океанолози и геофизици изказват становище „Черният принц“ лежи край българските брегове. Археолози от Националния исторически музей-София, Център за подводна археология-Созопол и Регионалния исторически музей-Бургас пък в акваторията на Ченгене скеле, край нос Чироза са се натъкнали на уникална находка. Над 400 на брой и почти напълно запазени стъклени артефакти са намерени там.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

02.10.2020 | 20:14

INTERESNO KOMU KURA E TARSEL ANGLIYSKIYAT KORAB V STUDENOTO CHERNO MORE BEZ IZLAZ KAM NIKADE ,OSVEN POMIYNIYAT KANAL NA EVROPA -DUNAVA !?

Отговори
1 0
Африканеца

Африканеца

23.10.2020 | 13:41

Да си глупав е изкуство

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?