3906

Кораб с 1908 тона хуманитарна помощ от Катар и Турция отплава за Газа

Държавният министър за международно сътрудничество в Министерството на външните работи на Катар, Лолва бинт Рашид Ал Хатер изпрати вчера турско-катарски "кораб на доброта" за Газа.

Помощта отплава вчера от международното турско пристанище Мерсин. Корабът е натоварен с 1908 тона хуманитарна помощ за обсадените палестинци в ивицата Газа.

Катарският фонд за развитие достави 1358 тона от общия товар, а 550 тона бяха предоставени от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) на Република Турция.

В реч по време на изпращането на помощта, Ал Хатер отбеляза, че корабът, превозващ повече от 1900 тона хуманитарна помощ, е отплавал към пристанището Ел Ариш в Египет, за да подкрепи нуждаещите се в ивицата Газа, които се борят от 7 месеци с ужасите на убийства, принудително разселване и глад, като същевременно създава незабравими истории за твърдост и саможертва, които вдъхновяват целия свят.

Ал Хатер посочи, че този кораб е поредният от поредицата установени и продължаващи сътрудничество между държавата Катар и Република Турция във всички области, които служат на общите интереси и повишават сигурността, стабилността и просперитета в региона и света.

Тя подчерта, че потокът от устойчива и безпрепятствена хуманитарна помощ към цялата ивица Газа е хуманитарен дълг и правно задължение, което пада предимно върху окупационните сили, съгласно Четвъртата Женевска конвенция. Той добави, че бомбардирането на Рафа от израелските сили и тяхното нахлуване в сухопътния граничен пункт са спрели доставката на помощ и че убийствата и сплашването са принудили повторно изселване на тези, които са били разселени в тези райони, поради самите окупационни сили.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?