3906

Коя е бомбата със закъснител, причинила конфликта в Газа?

Край бреговете на Палестина има природен газ на стойност 500 милиарда долара

Тежките бомбардировки над Газа продължават и се засилват. Те са насочени към училища, приюти, болнични райони и линейки. Те са се насочили към най-населените места в Газа.

Нека обаче поговорим за природния газ на Газа, който се оказва много ключов.

Природният газ край бреговете на Палестина - изкопаемото гориво, жадувано от нации по целия свят, пише scoopempire.com. Това включва 22 трилиона кубически фута природен газ в газовото поле Левиатан, което може да захранва Израел за 40 години. Сега, защо това е важно и как се отразява на Палестина, Израел и света?

Тъй като Израел е известен като нетен вносител на енергия, което означава, че зависи от други страни за своите изкопаеми горива, той е насочен към природния газ. От 1991 г. Израел умишлено саботира опитите на Палестина да сключи сделки за добив и износ на изкопаеми горива. Уникалната стока може да се счита и за основна движеща сила зад израелската окупация на палестинска земя, съобщава bTV.

От другата страна на монетата е Европа, която се бори да получи достъп до природен газ заради конфликта Русия-Украйна. Русия беше основен износител на газ за ЕС, тъй като преди инвазията в Украйна Русия изпращаше около 155 милиарда кубически метра газ в Европа всяка година. Днес се очаква количеството да спадне до 20 млрд. м3, което означава, че ЕС ще търси нов източник на газ.

Още през 2022 г. ЕС подписа меморандум за разбирателство с Израел и Египет за внос на част от природния газ, открит край бреговете на Палестина. Това може да е причината Европа неволно да подкрепя Израел.

Наред с Израел и ЕС, САЩ са още една нация, която ще спечели големи ползи от природния газ в Газа. Известно е, че те са най-големият производител и износител на течен природен газ, което означава, че искат другите нации да зависят от газа вместо от петрола. Природният газ на Палестина извън брега може да бъде просто необходимият тласък.

Не е известно какво се очаква да се случи с природния газ и дали Израел в крайна сметка ще го изнася, но това, което може да се разбере, е как газът може да е причина за много от необяснимите трагедии, случващи се днес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Александър

Александър

14.11.2023 | 16:57

Дори да няма газ Израел пак ще крадет арабски земи така са васпитани да грабнат всичко

Отговори
2 2
Вижте си неграмотното заглавие

Вижте си неграмотното заглавие

14.11.2023 | 03:57

Сигурно е превод от арабски, но и вие може да сте го измислили (глупостта не ходи по гората). Каква е тази бомба със закъснител? Откъде са тия данни за залежите на газ? От задниците на трима араби?

Отговори
5 3
Фейк нюз от Марица

Фейк нюз от Марица

14.11.2023 | 03:51

Наистина ли вярвате, че бомбардировките целят, болници, училища, приюти и линейки? Имате кореспондент в Газа или най-безсрамно преписвате палестински фейк нюз? Това срамно писание ви поставя на пиадестала на анти-журналистката. Срам за професията!

Отговори
6 3
Марица стигна дъното

Марица стигна дъното

14.11.2023 | 03:34

С това срамно писание. То бива неграмотност, но това е върхът! Долнопробният “вестник” цитира дезинформацията на scoopempire.com, а фейк нюз уебсайт в Египет, чийто собственици са трима араби със съмнителна репутация. Всичките лижи, които те бълват служат на мюсюлманските терористи. И Марица взима всички тези лъжи за истина и ги поднася на българите. Срам и позор за това нещастно вестниче! Прекалено ясно е на коя страна са некадърните редактори на това недоносче.

Отговори
5 7
Иван Иванов

Иван Иванов

14.11.2023 | 03:14

Лакомията няма граници.

Отговори
1 4
Простотията

Простотията

14.11.2023 | 03:24

Също няма граници!

Отговори
5 0
нефт и газ

нефт и газ

13.11.2023 | 16:38

Скоро не бях чел *по-умно писание* !

Отговори
4 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?