2374
Следвайте ни

КОП26 в Глазгоу: Последен шанс за овладяването на климата

viber icon

Конференцията на ООН, посветена на борбата с климатичните промени (КОП26), бе открита официално днес в шотландския град Глазгоу, предаде ДПА.

Церемонията по откриването започна с минута мълчание в памет на жертвите на пандемията от коронавирус.

Председателят на КОП26 Алок Шарма в откриващото си слово подчерта колко е важно конференцията да отбележи напредък към постигане на целите, определени от Парижкото споразумение от 2015 година, включително за ограничаване на глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

"Тази конференцията е последният ни най-добър шанс да спазим целта за затопляне от 1,5 градуса", подчерта Шарма.

Във форума участват представители на близо 200 държави, които в продължение на две седмици ще обсъждат как човечеството все още може да успее да овладее затоплянето на климата. Очаква се да присъстват около 25 000 души, включително хиляди журналисти и климатични активисти.

Според учени шансовете за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение, бавно се изплъзват. Планетата вече се е затоплила с над 1,1 градуса по Целзий и според текущите прогнози, базирани на планираните свивания на емисии през идното десетилетие, предвиждат затоплянето да достигне 2,7 градуса към 2100 година.

Хиляди активисти се стекоха в шотландския град Глазгоу за срещата за климата. Сред тях е и Грета Тунберг, която снощи пристигна с влак от Лондон.

 
При слизането си на гарата обаче, тя беше обградена от сканидращи хора, които опитаха да пробият полицейския кордон, в опит да говорят с нея.

Стигна се и до сблъсъци. Полицията все пак успя да проправи път на шведската активистка и да я ескортира до сигурно място.

Протести под най-различна форма - от походи до стачки, от окупиране на сгради до блокиране на пътища - са планирани и активистите казват, че техните кампании на мирно гражданско неподчинение ще бъдат от съдбовно значение за изхода на сращата.

"Протестите са това, което ми дава надежда. Те са шанс да се чуят гласовете на хората, които са на първа линия за справяне с климатичната криза и изобличаване на корпорациите, да се каже истината какво наистина се случва", заяви 18-годишната местна екоаткивистка Кат Скоторн за вестник "Обзървър".

 Хора от Европа, Африка и Азия се присъединиха към британските активисти на протест в събота по улиците на Глазгоу. По бреговете на река Клайд, където е конферентния център на срещата, активисти от движението OceanRebellion, облечени като русалки, обърнаха внимание на големия ефект, който има индустриалния риболов за емисията на вредни газове.

Бързо топящ се ледник е наречен Глазгоу на града-домакин на срещата за климата

 

Британски учени кръстиха бързо топящ се антарктически ледник на шотландския град Глазгоу, който е домакин на тазгодишната среща на високо равнище COP26 за промените в климата, с цел да привлекат общественото внимание към глобалното затопляне, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

Няколко други безименни ледника, които се намират в Британската антарктическа територия, вероятно ще бъдат кръстени на градове, в които са провеждани важни срещи и конференции за климата или са подписвани споразумения - Женева, Берлин, Рио, Киото, Париж.

"Знаем, че ако продължим по сегашния път на емисиите, вървим към затопляне с 2,7 градуса до края на века", казва Хедър Сели от университета на Лийдс, която наблюдава ледниците чрез сателити. "Последствията от това за интензитета и честотата на събития като суши, наводнения, циклони и т.н. са ясни", добави тя.

Учените са изследвали верига от ледници в западната част на Антарктида. Изследователите са открили, че пътуването им от сушата до океана се е ускорило средно с 25 процента между 1994 и 2018 г. поради изменението на климата. За този период ледниците са изгубили 315 гигатона лед, допринасяйки за повишаването на глобалното морско равнище.

Ледникът Глазгоу е дълъг 104 километра и с площ от 2630 квадратни километра е около 15 пъти по-голям от шотландския град, чието име носи

Папата призова да молитва за успех на КОП26

Папа Франциск призова днес вярващите да се молят за успех на КОП26 - среща от съдбоносно значение за бъдещето на планетата, с надеждата тя да намери "ефикасни отговори" за бъдните поколения, предаде Франс прес.

"Срещата на върха на ООН за климатичните промени, КОП26, започва днес в Шотландия. Нека се помолим, за да бъдат чути викът на земята и викът на бедните", заяви духовният глава след молитвата "Ангел господен".

Той прикани освен това към молитви, "за да може тази среща да даде ефикасни отговори, което значи да вдъхне и конкретна надежда на бъдните поколения".

Междувременно лидерите, участващи в срещата на Г-20 в Рим, договориха днес като цел климатичното затопляне да бъде ограничено на 1,5 градуса над прединдустриалните равнища, съобщиха редица източници, близки до преговорите.

"Време е да действаме, да действаме заедно" срещу промените на климата, пандемията от КОВИД и бедността, отбеляза също папа Франциск в текст, разпространен днес от италианския в. "Кориере дела сера".

Във връзка с днешната "екологична криза" и "социалната криза (. . .), превърнати в смъртоносни от една здравна криза", папата посочи в посланието си, че кризите са и "възможности, удобни случаи да признаем и да извлечем поуки от грешките, извършени в миналото".

"Време е да мислим мащабно, да преразгледаме своите приоритети (. . .) и да планираме бъдещето си наново. Време е да действаме, да действаме заедно, време е", заключи духовният водач на 1,3 милиарда католици в цял свят. /

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Mимето

Mимето

31.10.2021 | 17:51

Що не им давате снимките на това стадо примати да се види какви маймуни за туризъм управляват света

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?