1553

Контролират трафика в Истанбул с изкуствен интелект

В опит да се намалят задръстванията в 16 милионния град Истанбул -  тества се нов проект за контрол на трафика, подпомаган от Изкуствен интелект (ИИ). Уникалният проект е разработен в Унгария, Турция и Япония.

Унгарската компания "Медианет Лаб" разработи система за прогнозиране и контрол на задръстванията, която използва ИИ за управление на светофарите.

АА

Проектът, наречен за предвиждане на задръстванията и контрол на светофарите "Тралико", се разработва със съдействието на истанбулска ИТ компания "Смарт Сити" и Институтът за наука и технологии в град Нара, Япония.

Според съобщения в унгарските медии, това е първа по рода си система в света, която да се тества в реални ситуации в голяма градска среда в Европа или Япония. Основна цел на проекта е ефективно решение при управението на трафика в реални условия в Истанбул.

Тригодишният проект ще бъде координиран от Вилмош Симон, ръководител на "Медианет Лаб", която е част от катедрата по мрежови системи и услуги във Факултета по електротехника и информатика към Университета по технологии и икономика в Будапеща (BME).

"Медианет Лаб" е лаборатория за мултимедийни мрежи и услуги - специализирана в прилагането на ИИ в интелигентни градски среди. Изследователските и развойни дейности включват машинно обучение и анализ на данни за интелигентни и автоматизирани градове, комуникации (V2X) и интелигентни транспортни системи. От компанията споделят, че участват в значителен брой европейски и национални изследователски проекти.

Институтът за наука и технологии Нара е японски национален университет в научния град Кансай, разположен между градовете Нара, Осака и Киото. Фокусира се върху информационните науки, биологичните науки и научните изследвания в областта на материалите.

Междувременно истанбулска ИТ компания "Смарт Сити" е основана през 1986 г. от Горяма община Истанбул, за да осигури поддръжка и ремонт на своите автомобилни паркове и да извършва услуги за пътна сигнализация за града. След създаването на отдел за изследване и развитие през 1995 г., той разшири дейността си, за да включи интелигентни транспортни системи, особено пътна сигнализация.

АА

 "Медианет Лаб" и проектът бяха избрани за финансиране по международна инициатива за подкрепа и подобряване на науката, технологиите и иновациите, особено в секторите на енергетиката и околната среда, между европейския регион и Япония. 

Основната функция е да организира съвместни европейско-японски проекти и предложения за научни изследвания и други дейности, свързани с научните изследвания, с цел подобряване на сътрудничеството и обмена между двата региона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
А у нас кога?

А у нас кога?

26.02.2024 | 13:02

Само така ще се оправи транспортния проблем

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?