71

Контраст в Одрин: Българите с пълни чанти, турците харчат все по-малко

1 български лев тези дни се разменя приблизително за 10 турски лири

 

Ежедневно хиляди български туристи продължават да влизат в Турция от България със собствените си превозни средства и туристически автобуси, за да пазаруват, предава турската агенция Ихляс Хабер. 

IHA

Нашенци не смогват да носят пълните си чанти и пазарски колички, като задоволяват много от нуждите си от Одрин, от храна до облекло. Обичайна гледка е българи да пълнят до горе багажниците на автомобилите си или багажните отделения на автобусите.

IHA

Заради поредното поевтиняване на турската лира 1 български лев тези дни се разменя приблизително за 10 турски лири. По официални данни на БНБ, днес един лев се разменя за 9.77 турски лири.

 

По тази причина голяма част от пазара в граничния град Одрин се състои от български туристи.

IHA

Докато идващите за пазаруване туристи заявяват, че задоволяват повечето си нужди от Одрин, гражданите на Одрин се оплакват, че не могат да пазаруват и покупателната им способност е намаляла значително, заради икономическата криза в страната.

 

Наджие Ахмет, която идва от България сподели: „Ще пазарувам за децата и ще търся да купя подаръци за близките. Следващата седмица пак ще дойда, за да пазарувам стоки от първа необходимост.“

IHA

Друга българска туристка Ангелина Йорданова заяви, че е дошла с приятелки и са задоволили всичките си нужди от града - от дрехи до сирене. Те заявиха, че цените са по-евтини от тези в България, като качеството на повечето стоки е много добро. 

 

Бурак Карагюлоглу, търговец на пазара заяви, че 99 процента от клиентите са български туристи и бизнесът им е много добър.

IHA

Новитарската агенция АНКА отбелязва, че цената на картофите и лука на пазара в Одрин се е увеличила до 15 лири за килограм (1,53 лв/кг). Една от причините за увеличението на някои стоки в района е голямото търсене от страна на чуждестранните купувачи.

 

По този повод турският гражданин Азиз Йоздил, който пазаруваше на пазара, се оплака: „Ние сме пенсионери. Преди беше по-евтино, имахме по-голяма покупателна способност, но сега можем да купуваме все по малко.“

IHA

Сабрие Фидан също сподели: "Всичко е много скъпо. Не можем да си позволим да пазаруваме както българските комшии. Миналата седмица цената беше 10, после стана 12, сега е 15 лири. Въпреки това купих малко лук и картофи, какво да се прави. Все по-рудно си изкарваме прехраната."

IHA

Хасан Сезгин заяви: „15 лири са много висока цена. Но не може без картофи и лук. Това са основни продукти. Докато преди взимахме по 5 килограма, сега купуваме съвсем малко. Наистина е висока цена за някой, който работи за минимална заплата“, заключи той.

IHA

Продавачът в магазин на пазара, Диндар Челаплер заявяви: "Ние купуваме и продаваме от пазара на едро. Цените непрекъснато се покачват. Нямаме представа следващия ден със какво ще се сблъскваме. Не смогваме да променяме етикетите с цените в магазина. Гражданите купуват все по малко според бюджета си", допълни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ананимен

Ананимен

24.11.2022 | 20:44

Този,който е писал статията е неграмотен, пълно е с правописни грешки. СРАМОТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА НА КАКВО НИСКО НИВО Е ПАДНАЛА

Отговори
14 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?