49

Контейнерни градове ще подслонят нуждаещите се след земетресенията

Жертвите в Турция са над 16 хиляди души

В региона, засегнат от земетресенията, при които по официални данни загинаха 16 546, а 66 132 души бяха ранени, ще бъдат създадени контейнерни градове, обяви турския вицепрезидент Фуат Октай.

АА

„Започнахме да изграждаме контейнерни градове“ в регионите, засегнати от земетресението, където по последни данни 6444 сгради бяха разрушени. Много от контейнерите вече се извозват с камиони и кораби до нуждаещите се райони. Близо 1 милион одеяла са на път да стигнат до нуждаещите се и целта е броят им да се увеличи до 2 милиона много бързо", сподели Октай.

 

"Нуждите от временни жилища и храна на 400 000 души се задоволяват в общежития и младежки центрове", добави той.

АА

Като част от спасителните работи по земетресението в Газиантеп бяха създадени палаткови градове за временен подслон на 30 хиляди семейства. Същевременно бяха изработени 500 контейнера. 

АА

Центърът за временно настаняване AFAD Байраклъ, към областната управа в Измир, който беше създаден за нуждите от подслон на нуждаещите се след земетресението на 30 октомври 2020 г. в Измир, ще бъде използван за оцелели от земетресението в Кахраманмараш. Според информацията, получена от кабинета на областния управител на Измир, около 4 хиляди нуждаещи се ще бъдат подслонени в Измир, а първоначално приблизително 300 души от райони на земетресението ще бъдат настанени скоро в центъра за временно настаняване.

АА

Пролетният семестър във висшите учебни заведения в Анталия, Бингьол, Елазъг, Ерзинджан, Караман, Кайсери, Кония, Мардин, Мерсин, Нигде, Сивас и Тунджели пък е отложен до второ нареждане, се казва в изявление на Съвета за висше образование.

 

Наличните общежития и кампуси ще бъдат използвани при необходимост, добавиха от съвета.

 

Вицепрезидентът информира още, че е приключил ремонта на три от общо шест неизправни трансформатора в региона. Скоро подаването та електроенергия ще е възстанонено тапълно. „Около 1400 генератора вече са достигнали местата на трагетията. Ако не се сблъскаме с нова изненада, ще завършим работата и контролирано ще започнем доставката на природен газ в зоните на бедствието.“

АА

Поради задръствания по главните пътищата, общо 151 цистерни с гориво са блокирани в район Нурдаги в окръг Газиантеп. Октай допълни, че проблемът с превоза е решен и че допълнителни 650 мобилни цистерни са на път за региона.

 

„Почти няма затворен път, водещ до зоната на бедствието“, спосели той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Друсдрус

Друсдрус

10.02.2023 | 08:56

Виж ти, контейнерите аз ги мислех нещо друго, тези са по чисти от къшта в,, гурата,,....!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?