Следвайте ни

Контейнерен град приютява оцелелите от земетресението в Измир

viber icon

Оцелелите от опустошителното земетресение, при което миналия месец загинаха 116 души, и над хиляда бяха ранени в Измир, се адаптират към нов живот в изградения „контейнерен град“. 


Семействата, чиито къщи бяха унищожени или силно повредени от земетресението, започнаха да се заселват в сглобяемите конструкции тази седмица след като напуснаха временните палаткови лагери. Това ще бъде последният им временен дом преди изграждането на нови жилища в района.


Земетресението с магнитуд 6,6 срина над дузина сгради и  повреди стотици други. Правителствените агенции и благотворителните организации бяха разпънали палатки след земетресението и наскоро завършиха инсталирането на сглобяеми контейнерни блокове преди настъпването на зимата. 


Досега четиридесет и четири семейства са се заселени в 493-те временни къщи, изградени на площ от 46 000 квадратни метра в контейнерния град, създаден в Байраклъ, един от районите, най-силно засегнати от земетресението. 


Една алея в този нов град е кръстена на Айда Гезгин, а друга на Елиф Перинчек, две млади момичета оцелели от земетресението, които бяха изтеглени от развалините съответно 91 и 65 часа след земетресението. 


Всяка сглобяема единица съдържа кухня, хол, спалня и баня. Скоро в контейнерния град ще бъдат инсталирани и детски площадки.

 

Фатма Алън, майка на две деца, се премести при семейството си в четвъртък вечерта. Алън е била на работа, когато се случило земетресението. 6-годишната й дъщеря била сама вкъщи. Въпреки че домът й не е бил разрушен, той е бил сериозно повреден. „Бяхме много уплашени и за това останахме на палатка. Нашата кооперация я срутиха по-късно. Не ни позволиха да си вземем покъщнината, защото беше опасно да влизаме в сградата. В палатката беше много студено. Това място е много по-добро. Благодаря на всички, които ни помогнаха да се установим тук. Най-накрая се наспах добре. Децата също го харесаха. Тук имаме всичко, от което се нуждаем ”. 10-годишният й син Осман казва, че  това място му харесва. "Контейнерът е топъл и днес получихме нов хладилник “, каза той.


Йешим Уртекин, която наскоро е завършила университет, остава със семейството си от четири души в един контейнер. „Не бях у дома по време на земетресението, но родителите ми бяха много уплашени. Къщата ни беше повредена. Тя беше запечатана и скоро ще бъде съборена. Преместихме се тук преди два дни. Мисля, че трябва да свикна да живея тук, защото ще бъдем тук поне една година. Най-малкото е по-безопасно, дори ако се случи друго земетресение “, каза тя.


Правителството скоро ще започне изграждането на нови,  жилищни кооперации за хора, загубили домове при земетресението и за онези, които трябваше да напуснат повредените сгради. Първоначално ще бъдат построени 5000 апартамента и се очаква тяхното изграждане да приключи в рамките на една година.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?