1553

Контактни смарт лещи улесняват живота и откриват рак

Първите прототипи от нов​ите устройства са готови за тестове. Специалистите пък са убедени, че смарт лещите ще бъдат следващата голяма революция в технологиите.  

--------------------------------------------------

Представете си, че трябва да произнесете реч, но вместо да гледате надолу към бележките си, думите се появяват пред очите ви, без значение в която посока ще погледнете. Това е само една от многото функции, които производителите на интелигентни контактни лещи обещават, че ще могат да предложат.

„Ако сте музикант и докато сте на сцена, текстове или акорди ще са пред очите ви. Ако пък сте спортист - ще имате постоянен достъп до биометрични данни и всяка друга информация, от която се нуждаете. Представете си как може да разглеждате туристически атракции“, казва Стив Синклер от Mojo - компанията, която разработва интелигентни контактни лещи. Производителят вече е готов да започне тестване на продуктите върху хора.

Революционната технология включва в себе си малък ​микро LED дисплей, интелигентни сензори, собствен процесор и собствена батерия, която може да се презарежда. „Изградихме това, което наричаме прототип с пълна функционалност, който действително работи и може да се носи“, ​казват от компанията.

Лещите могат да „включват способността за самонаблюдение и проследяване на вътреочното налягане или глюкозата“, казва Ребека Рохас, инструктор по оптометрични науки в Колумбийския университет, която е част от научния екип, работещ с изобретателите от Mojo. Според Рохас, подобен уред, преди да бъде ползван за комерсиална употреба, може да се окаже много важен при контрол на редица болести, сред които измерване и следене на нивата на глюкозата при хората с диабет.

Екип от университета в Съри пък вече е разработил друг тип интелигентна контактна леща, която съдържа фотодетектор за получаване на оптична информация, температурен сензор за диагностициране на потенциално заболяване на роговицата и сензор за глюкоза, наблюдаващ нивата на глюкоза в слъзната течност. Според учените, този продукт ще може да диагностицира медицински състояния в широк спектър - от очни заболявания до рак, чрез проследяване на определени биомаркери като нива на светлина, свързани с рака молекули или количеството глюкоза в сълзите.

Според данните, към момента има поне 7 активни разработки за умни лещи, които са в различен етап от своето създаване, което дава основание на наблюдателите да твърдят, че точно това може да се окаже следващата голяма революция в технологичен аспект.  Въпреки вълнението, технологията за интелигентни лещи все още трябва да преодолее редица препятствия.

Основното предизвикателство ще бъде захранването на новата технология с батерии, които ще трябва да са невероятно малки, но в същото време достатъчно мощни, за да могат да осигурят поне 12 часа живот с едно зареждане. Компанията Mojo, която изглежда най-напреднала в своите разработки, си е поставила за цел клиентите да могат да носят лещите през целия ден, без да се налага да ги презареждат.

 „Действителният живот на батерията ще зависи от това как и колко често се използва, точно като вашия смартфон или смарт часовник“, обясняват от изследователския отдел на компанията. Според Mojo потокът на информация към умните лещи ще бъде основно фонов и единствено при извършване на определено действие с тях ще се наложи по-сериозна консумация на електричество. 

Второто основно опасение е свързано със сигурността. „Всяко дискретно устройство с камера, обърната напред, която позволява на потребителя да прави снимки или да записва видео, крие рискове за поверителността на наблюдателите“, казва Даниел Лойфер, старши анализатор по политиката в групата за кампании за цифрови права Access Now.

Подобни притеснения се появиха и през 2014 година, когато Google представиха своите смарт очила, които така и не успяха да се наложат на пазара. „С интелигентните очила има поне някаква възможност да сигнализирате на минувачите, когато записват - например червени предупредителни светлини, но с контактните лещи е по-трудно да разберете как да интегрирате такава функция" категоричен е Лойфер.

Опасения има и за сигурността на самите потребители на продукта. Интелигентните лещи могат да изпълнят своята функция само ако проследяват движенията на очите на този, който ги носи. „Ами ако тези устройства събират и споделят данни за това какви неща гледам, колко дълго ги гледам, дали сърдечната ми честота се ускорява, когато гледам определен човек, или колко се изпотявам, когато ми бъде зададен определен въпрос?“, пита Льофер. Според експерта по дигиталните права, това ще даде ново количество мета данни, за което доскоро компаниите дори не са мечтали. 

От своя страна Mojo успокояват потребителите, че всички данни са защитени и поверителни. От компанията обещават освен това, че всеки, който ползва продукта им, ще може да получи достъп до базата данни, които са събрани за него посредством умните лещи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Очен доктор

Очен доктор

29.05.2022 | 02:27

Препоръчвам тези лещи на всички комунисти. Ще им помогнат да видят дейсвителността, а може и да поумнеят. Стига мокри сънища!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?