1553

Консерватори разбиха управляващите на изборите в Германия

Коалицията на германския канцлер Олаф Шолц претърпя загуби в два регионални вота в неделя, разглеждани като решаващ тест по средата на нейния мандат, показаха телевизионните екзитполове. В същото време докато възраждащата се крайна десница отбеляза нови успехи.

И трите партии в коалицията - лявоцентристката Социалдемократичмеска партия на Шолц, Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) загубиха позиции в най-голямата провинция в страната Бавария и Хесен, според екзитполовете на телевизионните канали ZDF и ARD. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD), която напоследък се радва на скок в рейтингите на социологическите проучвания, спечели повече гласове и в двете провинции, показаха резултатите.

Консервативната партия ХДС, основната опозиция на национално ниво, излезе на първо място в Хесен, където вече беше на власт в коалиция, и спечели няколко процентни пункта спрямо последния си резултат през 2018 г., показват екзитполовете. ХСС – сестринската партия на ХДС – запази първото си място в Бавария, въпреки че подкрепата й там леко спадна, според социологическите проучвания.

Почти 14 милиона души имаха право на глас и в двете провинции, почти всеки пети от германския електорат. Тъй като и двата щата се квалифицират като икономически тежки сред 16-те региона на страната, изборите предоставят решаващ индикатор за настроението на населението. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
rtyrty

rtyrty

09.10.2023 | 01:38

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами--~~~> https://mub.me/medik

Отговори
0 2
Тия десни са почтифашисти

Тия десни са почтифашисти

08.10.2023 | 23:04

А битите не са никакви комунисти, а либерали с меки китки. Те ако бяха комунисти, щяха да колят и бесят. Но така ще е, като отидеш в едната крайност, накрая ще получиш другата. Добре дошли скъпи мигранти, а?

Отговори
1 2
Батко

Батко

08.10.2023 | 22:12

С тия мюслита в Европа е крайно време десните да управляват, аман от комунисти и зелена зган!

Отговори
1 2
Юрката

Юрката

08.10.2023 | 21:37

Дайте проценти да видим големия "успех" на АзГз?

Отговори
3 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?