Следвайте ни

Конгресът в САЩ атакува отново технологичните гиганти

viber icon

Шефовете на Apple, Amazon, Facebook и Google попаднаха под своеобразен обстрел по време на специалното им изслушване в американския Конгрес в началото на месеца. Представителите на гигантите бяха разпитвани близо шест часа и критикувани от политиците за поведението им на пазара, събиране на данни и изключително високите им печалби. 

Изслушването е последната част от мащабна проверка, която преди това е събрала милиони документи, стотици часове интервюта и лични съобщения на служители и лидери на компаниите. Според проверяващите всичко това показва, че ИТ секторът в САЩ е станал твърде голям и властен, заплашва конкуренцията, клиентите и в някои случаи - дори демокрацията.

Компаниите бяха представени от своите първи - Джеф Безос от Amazon, Тим Кук от Apple, Марк Зукърбърг от Facebook, Сундар Пичай от Google. Тяхната позиция е, че компаниите са пример за издигане от бедност до богатство, което е станало възможно заради американската изобретателност и подкрепата на клиентите, които постоянно се увеличават.

Конгресмените обаче не виждат нещата точно така. Според тях гигантите изкупуват "на килограм" своята конкуренция. За пример беше даден имейл на Марк Зукърбърг от 2012 г., в който той казва, че тогавашният конкурент Instagram може "осезаемо да ни навреди" и затова иска Facebook да придобие по-малката по това време компания. Социалната мрежа беше уличена и че умишлено блокира различни функционалности към други страници и приложения, които не са нейна собственост.

Amazon пък беше критикувана, че използва данни от трети лица, за да увеличава продажбите на собствените си продукти. Джеф Безос в своя защита каза, че компанията има правило да не прибягва до такива методи, но не може да гарантира, че това никога не е било нарушавано. Google пък отнесе критики в Конгреса, че използва търсачката си, за да популяризира своите продукти и да пречи на директните си конкуренти.

Донякъде очаквано, Apple получи най-малко въпроси. Компанията традиционно се радва на по-топли отношения в САЩ, но сега по-малкото въпроси не означаваха по-меко отношение. Основните критики към нея бяха за онлайн магазина ѝ за приложения, който взима 30% комисиона от всяка продажба и абонамент. Кук изтъква, че таксата не е вдигана от 2008 година досега и макар да е имало подобни вътрешни предложения, те не са реализирани. Той отрича и обвиненията, че Apple копира добри и популярни, но конкурентни приложения и прави свои версии, които налага.

Комисията все пак обвинява и четирите ИТ гиганта, че са практически монополи и може да се мисли за разбиването им на по-малки фирми. Предлага се и да се въведат по-строги регулации, които да контролират поведението им спрямо по-малките фирми. Шефовете и на четирите компании се обявиха против подобни стъпки и обявиха, че така ще се нарушат не само основните правила на мрежата, но и на свободните пазари. 

Сега комисията трябва да завърши своя доклад, като се очаква да го публикува до края на август. В него ще представи какво е открила, трябва да даде заключение и да призове към конкретни действия, например повече регулации. Очакванията са, че това ще са първите стъпки за по-строг контрол над ИТ индустрията не само зад Океана. 

Тръмп дадe 45 дни на Microsoft за сделка за TikTok

Доналд Тръмп се съгласи да позволи на Microsoft Corp да договори придобиването на популярното приложение TikTok, ако може да осигури сделка за 45 дни. Президентът заяви в петък, че планира да забрани TikTok на фона на опасенията, че китайската му собственост представлява риск за националната сигурност заради личните данни, които обработва.

Платформата TikTok, която може да се похвали със 100 милиона потребители в САЩ, би дала на Microsoft Corp рядка възможност да стане основен конкурент на гиганти като Facebook и Snapchat . Тръмп е променил решението си след натиска от страна на някои от своите съветници и мнозина от неговата републиканска партия.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?