71

Конгресмени призоваха Байдън: Помогнете на Украйна с турски дронове

Американски конгресмени призоваха президента Джо Байдън да изпрати допълнително оръжие в Украйна, за да помогне на Киев да се защити от нападението на Русия. Ти посочиха по-специално турските дронове Байрактар.

 

В писмото от 4 април, цитирано от Анадолската агенция, се подчертава необходимостта Байдън да помогне на Украйна да се защитава от въздушни заплахи. "Байдън трябва да изпрати допълнителни ракети Stinger в страната, както и да й предостави ракетни системи земя-въздух с голям обсег, които да отговорят на руските ракетни нападения", пишат конгресмените.

 

В писмото законодателите изрично призовават Байдън да предостави на Украйна „по-голям набор от възможности за безпилотни въздушни системи (UAS)“, включително дронове, способни да летят на по-големи разстояния. Те посочиха специално турските системи Байрактар TB-2, които Украйна вече използва успешно срещу руските сили.

 

TB-2 и подобни дронове ще позволят на Украйна „по-добре да нарушава руските линии за доставка и да противодейства на руските тактики на обсада, особено в Източна Украйна“, се казва в писмото, подписано от 44 членове на Конгреса.

 

Писмото е написано от конгресмените Анди Ким, Джейсън Кроу и Питър Мейер.

 

Освен че помагат на Украйна да се защитава от въздушни заплахи, законодателите призоваха Байдън да предостави на Украйна противокорабни ракети, срещу руския флот, който според тях „осъществява атаки срещу украински цивилни и се използва за снабдяване на сухопътните сили.

 

Заявките за противотанкови оръжия, като вече предоставеното Javelin, трябва да бъдат изпълнени с достатъчно производство от американски оръжейни фирми, добавиха законодателите.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?