Следвайте ни

Конгресмен съди Тръмп заради щурма в Капитолия

viber icon

Представителят на демократичната партия Бени Томпсън съди Доналд Тръмп и Руди Джулиани за щурма в Капитолия. Въпреки че бившият президент беше оправдан от американския сенат по обвинение в подстрекателство към бунт, Томпсън е уверен, че Тръмп и Джулиани могат да бъдат изправени пред съда и да бъдат наказани заради инцидента, при който загинаха петима души.
 
Съдебното обжалване е подадено в окръжния съд на САЩ и използва разпоредбата за закона за Ку Клукс Клан от 1871 г. Това е първата гражданска жалба подадена срещу бившия президент, свързана с нападението в Капитолия. 


 
В част от обжалването се казва: „Бунтът е в резултат от внимателно дирижиран план на Тръмп, Джулиани и екстремистки групи като „Пазителите на клетвата“ и „Гордите момчета“, всички те имат обща цел - да използват сплашване, тормоз и заплахи за спиране на сертифицирането на избирателната комисия.“ 
 
В обжалването се споменава още: „Това беше предвидената кулминация на внимателно координирана кампания за намеса в правния процес, необходим за потвърждаване на броя на гласовете, подадени в избирателните секции.“
 
Закона за ККК е внесен непосредствено след гражданската война, за да предпазва държавните служители от насилие при изпълнение на техните конституционни задължения. 
 
Щтурмът в Капитолия се случи по време на предаването на резултатите от гласуването за президент на САЩ.
 
В делото заведено от конгресмена Бени Томпсън се твърди, че не е случайност, че бунтът е станал точно след като стотици привърженици на Тръмп се бяха събрали във Вашинктон, за да чуят речта на тогавашния президент.  
 
В речта си той призова привържениците си да се „борят здраво“, защото ако не го направят „няма да остане нищо от държавата“.
 
Бени Тампсън обяви, че макар да е несигурен ход да се използва закон от 1800-те, той смята, че има шанс.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай